Kényelmes többséget szerezhet a kormánypárt a szejmben

A jelenleg Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt akár a szavazatok 48 százalékát is megkaphatja, és ezzel kényelmes parlamenti többségre tehet szert a vasárnapi választáson – derül ki az utóbbi időben közölt felmérésekből.

Forrás: MTI2019. 10. 10. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcin Palade, a választási közvélemény-kutatások elismert lengyel elemzője csütörtökön a Twitteren közzétette a nyolc októberi felmérés átlageredményeit. Figyelembe vette az IBRIS közvélemény-kutató aznap közzétett adatait is. Az így összesített eredmények szerint a kormányzó Jog és Igazságosság a biztosan szavazni szándékozók körében a voksok 48 százalékára tehet szert.

A három fő ellenzéki tömb közül a legerősebb, a Polgári Koalíció (KO) a szavazatok 27 százalékára számíthat. A KO a jobbközép Polgári Platform (PO) vezetésével alakult, a balliberális Modern (Nowoczesna) és a Zöldek részvételével.

A jelenleg parlamenten kívüli posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), valamint az SLD listáin induló kisebb balliberális tömörülések alkotta szövetség 14 százalékos kedveltséggel a felmérésekben a második legerősebb ellenzéki szövetséggé nőtte ki magát. Az SLD-tömb tagja az európai parlamenti képviselőnek megválasztott melegjogi aktivista, Robert Biedron Tavasz (Wiosna) nevű pártja is.

A PO 2007-2015 közötti kormánykoalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL), valamint az ennek listáján induló jobboldali ellenzéki Kukiz'15 alkotta szövetség 6,5 százalékos támogatottságot élvez.

Nem lépné át az ötszázalékos választási küszöböt 4,5 százalékos támogatottságával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

Ha ilyen eredmények születnének, a PiS 250 mandátumot meghaladó többséget is szerezhet a 460 fős szejmben. Ezzel jobb helyzetbe kerülne, mint a legutóbbi, 2015-es választáson, melynek eredményeképpen 235 képviselőt küldhetett az alsóházba.

A CBOS lengyel állami közvélemény-kutató csütörtökön közölt felmérése szerint magas részvétel várható a választáson, a megkérdezetteknek mindössze 38 százaléka nem tervezi, hogy elmegy szavazni. Magas részvételi hajlandóság észlelhető a PiS-kormányzás folytatását határozottan óhajtó szavazók, valamint a PiS-t mindenképpen leváltani akarók körében egyaránt. Az előbbi csoportban a válaszolók 81 százaléka, az utóbbiban 82 százalék nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmegy szavazni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.