Az EP meghallgatja a biztosjelölteket

Az Európai Parlament külügyi bizottsága ma hallgatja meg hazánk biztosjelöltjét, a bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra esélyes Várhelyi Olivért. A helyzet pikantériája, hogy a magyar és román aspiráns helyett Brüsszelben Emmanuel Macron jelöltjét emlegetik „veszélyzónásként”. Ursula von der Leyen a vitatott biztosi tárcák nevét is megváltoztatta a siker érdekében.

2019. 11. 14. 6:53
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula
Emmanuel Macron a leendő elnök asszonnyal. Fagyos barátság Fotó: FMTI/AP/Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai biztosi meghallgatások kimenetelét jócskán befolyásolhatja, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke belement abba, hogy változtasson egyes biztosi portfóliók megnevezésén. Erről – nem véletlenül – az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciója számolt be tegnap.

Az elméletileg december 1-jén munkába álló Von der Leyen-bizottságban eszerint a luxemburgi Nicolas Schmit a foglalkoztatás mellett a szociális jogokért is felel majd, a litván Virginijus Sinkevičius környezet és óceá­nok nevű tárcájának nevébe pedig a halászat is belekerült. Paolo Gentilonit a gazdaságpolitika koordinálására jelölte Von der Leyen, az olasz biztos a friss fejlemények értelmében az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításáért dolgozhat.

A leginkább vitatott tárcanevet, az európai életforma védelmét is cserélik: a görög Margarítisz Szkínásznak szánt portfólió – amely a migrációs kérdéseket is magában foglalja – a jövőben az európai életforma népszerűsítése néven fut majd. – Az európai életforma egy olyan vívmány, amit nem védeni, hanem népszerűsíteni kell – magyarázta közleményében Iratxe García, az EP szociáldemokrata csoportjának vezetője. Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy nemcsak a balközép, de az EP liberális és zöldfrakciója is kritizálta a tárca nevét, mondván: az azt sugallja, hogy az európai életmód a migráció ellenzését jelenti.

A portfóliók effajta kozmetikázásával a néppárti elnök valószínűleg biztosra akar menni, és azt szeretné, hogy a bizottság ténylegesen megalakuljon december elsején. Ehhez az EP legnagyobb frakcióinak támogatására is szükség van. Von der Leyen tegnap reggel a macronista Újítsuk meg Európát! frakció ülésén is részt vett. Az eredményességére már ma fény derülhet, ugyanis az uniós parlament ma hallgatja meg a magyar, a francia és a román biztosjelöltet. Hazánk aspiránsa, Várhelyi Olivér a presztízsértékű bővítési és szomszédságpolitikai portfólió­ra esélyes.

A jelenleg még Magyarország uniós nagyköveteként tevékenykedő diplomatát az EP külügyi bizottsága vizsgáztatja. Mindenesetre biztató jel lehet, hogy Várhelyinek a jogi bizottság kedden zöld jelzést adott, nem állapított meg összeférhetetlenséget az érdekeltségeivel kapcsolatban. Az első magyar biztosjelölt, Trócsányi László a jelölés ezen szakaszában bukott el.

Míg Várhelyi és a román jelölt, Adina Vălean simán továbbjutottak a mai szakbizottsági meghallgatásra, a francia Thierry Breton sikere mindössze egy szavazaton múlott. Macron második jelöltjével kapcsolatban (az első francia aspiránst, Sylvie Goulard-t az illetékes szakbizottság mondta ki alkalmatlannak) a jogi bizottság zöld- és baloldali része kifogásolta, hogy az eurómil­liárdokat érő Atos informatikai vállalat éléről kerülhet az Európai Bizottságba.

Ahogy arra a szélsőbaloldali Manon Aubry, a szóban forgó bizottság tagja is rámutatott: a francia cégóriás csak a közelmúltban 108 millió eurós támogatást kapott Brüsszeltől. Márpedig ha a jogi bizottságban Breton ellen voksoló frakciók ma sem adnak zöld jelzést, Macron újabb politikusa kerülhet veszélybe az Európai Parlamentben.

Emmanuel Macron a leendő elnök asszonnyal. Fagyos barátság
Fotó: FMTI/AP/Michel Euler

Borítékolható az is, hogy a magyar jelöltnek sem lesz könnyű dolga. Várhelyi a hazánkkal szembeni jogállamisági kritikákat is bizonyára megkapja a szakbizottságtól. Az EP-nek eljuttatott, a szóbeli meghallgatást megelőző írásbeli válaszaiban mindenesetre máris leszögezte: bővítési biztosként népszerűsíteni fogja az uniós értékeket a szakpolitika célországaiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.