Megnevezték az Iszlám Állam új vezérét

Az Iszlám Állam terrorszervezet megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, és kinevezte utódját Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében.

Magyar Nemzet
2019. 11. 02. 8:15
A rebel fighter takes away a flag that belonged to Islamic State militants in Akhtarin village, after rebel fighters advanced in the area, in northern Aleppo Governorate
A terrorszervezet zászlaja egy szír fiatal vállán Fotó: Khalil Ashawi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, és kinevezte utódját Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében – jelentette az MTI a terroristák hírügynökségére, az Aamákra hivatkozva.

A jelentésben azt is közölték, hogy meghalt az al-Bagdadi jobbkezének tekintett Abu Hasszan al-Muhadzsir, a szervezet szóvivője is. Erről először a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd milícia adott hírt vasárnap, de az amerikai védelmi minisztérium ezt akkor nem volt hajlandó kommentálni. Az SDF szerint Muhadzsirt a kurdok és az amerikai hírszerzés közös hadműveletében likvidálták.

A terrorszervezet zászlaja egy szír fiatal vállán
Fotó: Reuters

Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését Donald Trump amerikai elnök jelentette be szintén vasárnap. Az ellene indított akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők. Bagdadi felrobbantotta magát, amikor kilátástalan helyzetbe került, mert nem akarta, hogy élve elfogják.

Az Aamák az üzenetében arra kérte a dzsihadistákat, hogy továbbra is kövessék Bagdadi utasításait. Az utód, Kurasi neve egyelőre ismeretlen – mondta a Swansea egyetem kutatója a Reuters hírügynökségnek. Szerinte lehetséges, hogy az Iszlám Állam eddig ismert vezetői közül van, de új nevet vett fel. Esetleg a korábban Hadzs Abdullahként ismert iszlamistáról van szó, akit az amerikai külügyminisztérium korábban Bagdadi lehetséges utódai között említett meg. Az Aamák szerint mostantól ő az „igazhitűek új kalifája”, akit az Iszlám Állam tanácskozó gyűlése választott meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.