Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Az iraki elnök nem volt hajlandó kormányfőt jelölni, inkább felajánlotta lemondását

Barhám Száleh iraki elnök nem volt hajlandó csütörtökön kormányfőnek jelölni az Irán támogatta parlamenti tömörülés emberét, helyette inkább felajánlotta lemondását.

Forrás: MTI2019. 12. 27. 9:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölte, azért nem akarja Bászra tartomány kormányzóját, Asszád el-Aidit miniszterelnöknek javasolni, mert el akarja kerülni a további vérontást és polgári ellenségeskedést.

Irakban hónapok óta véres tüntetések zajlanak, amelyekben már csaknem félezren vesztették életüket. Az utcára vonulók előre tudatták, hogy elutasítják a bászrai kormányzó jelölését, és független politikust akarnak miniszterelnöknek.

A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi novemberben lemondott a tüntetések nyomására, de ügyvezetőként a helyén maradt. Utódlására az alkotmányban megszabott határidő csütörtökön járt le. Az államfő, Száleh ezért kényszerült állást foglalni.

Az iraki alkotmány szerint a parlamentnek egy hete van arra, hogy elfogadja vagy elutasítsa az elnök lemondását, ezt követően az államfő automatikusan elveszti tisztségét. Száleh azonban nem mondott le, csupán felkínálta távozását, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy a parlamenti képviselők miként fogadják a felajánlást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.