Eleonóra 2024. február 21.
logo

Merényletre készülő gyanúsítottakat tartóztattak le az orosz hatóságok

Forrás: MTI
2019.12.30. 22:04

Letartóztatásba helyezte egy szentpétervári bíróság hétfőn azt a két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készültek végrehajtani az orosz nagyvárosban az újévi ünnepségek idején – közölte a törvényszék sajtószolgálata.

A két férfit – Nyikita Szemjonovot és Georgij Csernisevet – többek között azzal vádolják, hogy terrorszervezet tevékenységében vettek részt. A szentpétervári bíróság jövő február 29-ig helyezte letartóztatásba őket.

A TASZSZ hírügynökség szerint a két férfi beismerő vallomást tett.

Az orosz sajtó úgy tudja, Szemjonov és Csernisev merénylet elkövetésére alkalmas helyszíneket keresve felderítette a terepet. A tervezett terrorcselekmény lehetséges helyszíneként a sajtó a Kazanyi székesegyházat, valamint a Moszkovszkij vasútállomás tőszomszédságában található Galereja bevásárlóközpontot nevezte meg.

A Fontanka szentpétervári hírportál szerint a két férfira azt követően figyelt fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), hogy felesküdtek Abu Bakr al-Bagdadira, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet időközben megölt vezetőjére.

A nyomozóhatóságok szerint Szemjonov és Csernisev augusztustól decemberig tettek előkészületeket a merénylet elkövetésére, például lefényképezték a székesegyházat és a bevásárlóközpontot, a felvételeket pedig továbbították feltételezett kapcsolattartójuknak.

Az FSZB vasárnap közölte, hogy az amerikai partnerszolgálatok információi alapján december 27-én elfogtak két orosz állampolgárt, aki terrorcselekményt készült elkövetni az újévi ünnepségek idején Szentpéterváron, olyan helyeken, ahol emberek nagyobb számban gyülekeznek. Az FSZB hozzátette: a férfiaknál olyan tárgyi bizonyítékokat foglaltak le, amelyek alátámasztják a feltételezést.

A Fontanka úgy tudja, az FSZB a nyomra vezető értesülést a Bagdadi likvidálásában részt vett amerikai biztonsági szolgálatoktól kapta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott Donald Trump amerikai elnöknek vasárnapi telefonbeszélgetésük során az információért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.