Emmanuel Macron pártjának nincs már abszolút többsége

Bajba került Emmanuel Macron. A LREM nevű pártból hét parlamenti képviselő távozott.

2020. 05. 19. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajba került Emmanuel Macron A köztársaság lendületben (LREM) pártja, miután hét képviselő úgy döntött, szakít a kormánypárttal, és új frakciót hoz létre a francia nemzetgyűlésben. Az Ökológia, Demokrácia és Szolidaritás névre keresztelt frakció 17 taggal állt fel, politikai céljaik közé tartozik a szociális és környezetvédelmi igazságosságra való törekvés, és sem a kormányoldalt, sem az ellenzéket nem kívánja támogatni, kizárólag a céljaik mentén fogják meghatározni voksaikat. A távozó politikusok mindegyike az LREM balszárnyából került ki, köztük van Cédric Villani, aki saját pártjának utasítása ellenére elindult a párizsi főpolgármester-választáson a szintén LREM-et képviselő Agnès Buzyn ellenében.

Macron pártján belül a sárgamellényes tüntetések kezdete óta jelentős elégedetlenség alakult ki a helyzet kezelése kapcsán, a baloldali érzelmű képviselők úgy érzik, a párt jobbra tolódik, miközben a kormányszóvivő határozottan leszögezte, semmiféle változás nem történt a 2017-es kormányalakítás óta. A nemzetgyűlésben az abszolút többséghez 289 képviselőre van szükség, a dezertőrök távozásával az LREM 288 képviselőt tud soraiban. Ez főleg annak fényében látványos csökkenés, hogy Macron kezdetben 314 képviselőt tudhatott maga mögött, innen olvadt el nagy többsége. Az LREM ugyanakkor bízhat a Francois Bayrou által vezetett MoDem 46 szavazatában, amellyel fenn tudja tartani a többséget, igaz, ehhez így külső segítségre van szüksége, amelynek mindig ára van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.