Számháború Duda és Trzaskowski között

Az elmúlt napokban valóságos számháború robbant ki Lengyelországban. Az elnökválasztás múlt vasárnapi első fordulója után mindenki azt számolgatja, honnan szerezhet további szavazatokat a jövő vasárnapi, második megméretés két állva maradt jelöltje.

Magyar Nemzet
2020. 07. 01. 20:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti-konzervatív kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda hivatalban lévő államfő a voksok 43,5 százalékát gyűjtötte be az első fordulóban, legfőbb riválisa, Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester 30,46 százalékos eredményt ért el. Számokra bontva ez 8,4, illetve 5,9 millió szavazót jelent, vagyis az ellenzéki liberális-jobbközép Polgári Platform (PO) jelöltjének nehéz dolga lesz: az első forduló 64,5 százalékos részvételi aránya mellett további 3,8 millió polgárt kell magához csábítania, hogy elérje a győzelemhez szükséges ötvenszázaléknyi plusz egy szavazatot.

A Gazeta Wyborcza napilap szerint a siker nem lehetetlen, hiszen éppen Duda volt az, aki az öt évvel ezelőtti választáson 3,45 millióval növelte támogatóinak számát s győzte le az akkori államfőt, Bronisław Komorowskit. Bár a mostani első forduló után kiesett kilenc elnökjelölt szavazótáborából volna merítési lehetősége Trzaskowskinak, a lap arra figyelmeztet: a PO úgy sem tudta legyőzni a PiS-t a tavalyi európai parlamenti választásokon, hogy baloldali, liberális, zöld- és konzervatív pártokkal összeállva alkotott szivárványkoalíciót.

Az elemzők többsége szerint az elsősorban a liberális városi értelmiséget képviselő varsói főpolgármester leginkább az első forduló harmadik helyezettje, Szymon Hołownia liberális újságíró híveit szólíthatja meg. A 13,87 százalékos eredményt elérő független induló ugyan nem biztosította egyértelmű támogatásáról Trzaskowskit, de azt kijelentette: a Duda által képviselt politika ellen fog szavazni. Az államfő nagyobb eséllyel szerezheti meg a 6,78 százalékkal negyedik helyen végzett Krzysztof Bosak híveinek a támogatását, hiszen az őt jelölő radikális jobboldali Konföderáció pártszövetség a társadalmi kérdésekben konzervatív értékeket képvisel. Az is igaz, hogy gazdaságpolitikája hasonlóan liberális, mint a PO-é.

Ahogy a Gość Niedzielny katolikus hetilap gúnyosan fogalmaz: mostantól kezdve a PiS szemében már nem orosz ügynökök, hanem igaz hazafiak, a Polgári Platform szemében pedig nem fasiszták és nácik, hanem felvilágosult emberek gyülekezete lesz a Konföderáció. Bosak mindenesetre arra biztatta híveit: szavazzanak lelkiismeretük szerint. Bárhogy sikerül is mozgósítania Dudának és Trzaskowskinak, az eredmény szoros lesz, ezt a közvélemény-kutatások is alátámasztják. A TVP Info közszolgálati hírtelevízióban közölt minapi felmérés szerint Duda a második fordulóban 50,9 százalékos, Trzaskowski pedig 49,1 százalékos támogatottságra számíthat. A wPolityce konzervatív hírportál tegnap közölt saját kutatása szerint azonban ez az arány 53:47-re változott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.