Szentpéterváron nyitás, Hongkongban szigorítás a járvány miatt

Megnyitottak a múzeumok és az éttermek hétfőn Szentpéterváron a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldásának újabb szakaszaként.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 12:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várják a látogatókat a bevásárlóközpontok, a kondicionálótermek és az uszodák is. A hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint Oroszország több mint ötmillió lakosú „északi fővárosában” az ismertté vált fertőzések száma 24 óra alatt 172-vel, 30 807-re, a halottaké tízzel, 1955-re, a gyógyultaké pedig 75-tel, 23 043-ra nőtt.

Szentpétervár bő egy hónappal maradt el Moszkvától a nyitásban.

Országos szinten az igazolt Covid–19-fertőzések száma 5635-tel, 818 120-ra emelkedett az elmúlt nap folyamán, ami csökkenő tendenciát, de még mindig 0,7 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 24,9 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (4 234 140), Brazília (2 419 091) és India (1 435 616) után.

Az aktív esetek száma 2471-gyel 201 437-re nőtt. A halálozások száma 85-tel 13 354-re, a gyógyultaké pedig 3079-cel 603 329-re emelkedett.

Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 694-gyel 238 616-ra, a halálos áldozatoké 13-mal 4411-re, a gyógyultaké pedig 264-gyel 174 985-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 27,1 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 239 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 263 759 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Hongkong kötelezővé tette a maszkviselést a nyilvános helyeken

Hongkongban kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános zárt helyeken – jelentették be hétfőn a helyi hatóságok, miután szigorításra kényszerültek a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt.

Matthew Cheung, a hongkongi kormányzó helyettese hangsúlyozta, hogy rendkívül súlyos a járványhelyzet a városban, aggasztóbb, mint korábban bármikor. A hatóságok emiatt betiltották a kétfősnél nagyobb létszámú nyilvános találkozókat, az éttermek pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki. Az intézkedések szerdán lépnek életbe, és egyelőre hét napig lesznek érvényben.

Hongkong júliusban kötelezte a kávézókat és éttermeket, hogy este hat után már ne fogadjanak vendégeket, de napközben zavartalanul működhettek. Ugyanakkor az elmúlt három hétben ugrásszerűen megnőtt a helyi fertőzések száma. Hétfőn sorozatban a hatodik napja haladta meg a százat az új esetek száma, és 145 fertőzöttel a napi rekord is megdőlt. A betegek közül 142 helyben kapta el a koronavírust.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a lakosság az elmúlt időszakban túl könnyedén vette a maszkviselési és a távolságtartási szabályokat. Ezért a hét végén fokozták az ellenőrzést, és lezárták a népszerű strandokat, korlátozták a hajók, illetve a légi járatok személyzetének közlekedési útvonalait. A kórházi hatóságok aggodalmukat fejezték ki, mert az új esetek száma olyan gyorsasággal nő, hogy a közkórházak nem képesek elhelyezni az új betegeket – közölte az RTHK állami tévécsatorna. Kína hongkongi összekötő irodája vasárnap jelezte, hogy Peking segít Hongkongnak a tesztelésben és a betegek elhelyezésének megoldásában.

Január óta több mint 2600-an fertőződtek meg a városban, a halottak száma húsz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.