időjárás 15°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Állandósult az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.08.15. 18:24
Állandósult az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban

Aláírta a megerősített védelmi együttműködésről szóló szerződést a Varsóba látogató Mike Pompeo amerikai külügyiminiszter és Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter szombaton. Az egyezség értelmében tartóssá válik az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban.

A varsói államfői palotában rendezetek ünnepséget annak apropóján, hogy a Varsóba látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter aláírta a szerződést, amelynek értelmében állandósul az amerikai katonai jelenlét Lengyelországban. A lengyel védelmi tárca honlapján közöltek szerint

Lengyelország a szerződés értelmében többek között az amerikai felszerelés raktározását, az amerikai hadsereg által felhasználandó infrastruktúra gondozását biztosítja, fedezi az amerikai katonák elszállásolását, étkeztetését, évi keret szerint az üzemanyagot, összességében évi mintegy félmilliárd zloty (39,3 milliárd forint) ráfordításával.

Pompeo egyébként a pontosan száz évvel ezelőtt lezajlott, Lengyelország függetlenségét 1920-ban megvédő, az orosz kommunista forradalom Nyugatra terjedését megakadályozó varsói csata évfordulóján érkezett Varsóba. Az amerikai külügyminiszter a Twitter-mikroblogon azt írta:

a kulcsfontosságú szövetségesünkkel való találkozás rendkívül fontos pillére a diplomáciai stratégiánknak, különösen ha olyan célokat kívánunk előmozdítani, amelyek növelik közös biztonságunkat.

Duzzadó amerikai kontingens

A szerződés értelmében a nyugat-lengyelországi Poznańban hozzák létre az amerikai 5. hadtest előretolt, mintegy 200 fős parancsnokságát, és legalább ezerrel, 5500-ra növelik meg a már lengyel földön állomásozó amerikai kontingens létszámát – írta a távirati iroda. Blaszczak miniszter a PAP hírügynökségnek elmondta: a szerződésben foglalt, a lengyel hadsereg által is felhasználandó infrastrukturális fejlesztések akár 20 ezer amerikai katona befogadását is lehetővé teszik.

A szerződés aláírását megelőzően, szombat délelőtt Pompeo a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. A lengyel kormányszóvivő tájékoztatása szerint Morawiecki megerősítette azt az álláspontját, amely szerint Fehéroroszországban meg kell ismételni az elnökválasztást, nemzetközi megfigyelők részvételével. A fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi szolidaritásra van szükség, és ebben Morawiecki szerint Washington szerepe is fontos. Azzal kapcsolatban, hogy a Morawiecki által előző nap a szejmben ismertetett, a fehéroroszországi politikai üldözöttek támogatását célzó ötpontos programban egy lengyel–amerikai alapról is szó esett, a szóvivő úgy foglalt állást:

a fehérorosz helyzet megoldásában Washington is érdekelt, hiszen „geopolitikai kérdésről” van szó, amely hatással van az Egyesült Államokra is.

Belarusz volt az egyetlen témája Duda és Pompeo kétoldalú egyeztetésének is – közölte Krzysztof Szczerski államfői kabinetfőnök a PAP hírügynökséggel.

Pompeo: A fehérorosz választás nem volt szabad

Varsó és Washington támogatja a szuverén, független Fehéroroszországot, felszólít a helyzet politikai megoldásának keresésére, valamint a társadalom iránti erőszak beszüntetésére és a foglyok szabadon bocsátására – mondta el Szczerski. A lengyel külügyminiszterrel, Jacek Czaputowiczcsal folytatott tárgyalást követő sajtóértekezleten Pompeo leszögezte:

a fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes.

Elégedettségét fejezte ki, hogy a hatóságok szabadon bocsátották a letartóztatott tüntetők egy részét. – Ez viszont nem elegendő – tette hozzá. Washington ez ügyben partnereivel egyeztet, a közös cél szerinte Belarusz és ennek nemzetének támogatása, hogy szabad és demokratikus országot építsenek fel.

Délben a varsói Pilsudski téren Duda, Pompeo és Blaszczak részvételével megtartották a varsói csata 100. évfordulójához kötődő központi megemlékezést. Az ünnepség része volt a légi parádé is, amely során többek között az F–16-os amerikai vadászgépek repültek át a lengyel főváros felett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.