időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Kormányválság Varsóban, nem kizárt az előre hozott választás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Polskie Radio
2020.09.18. 15:49

Kisebbségi kabinetet alakíthat a lengyel kormánykoalíció vezető pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő pénteken a tervezett kormányátalakításról folytatott egyeztetések kapcsán. Müller azt követően nyilatkozott a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak, hogy a parlamenti alsóházban, a szejmben péntekre virradóra több kormánykoalíciós képviselő nem támogatta a kormánypárti tervezetet az állatvédelmi törvény módosításáról.

A jogszabály tiltja a szőrmeállatok tenyésztését, és csupán a hazai szükségletek kielégítésére korlátozza a rituális (kóser, halal) vágást. A törvény a kisebb kormánykoalíciós pártok, a Szolidáris Lengyelország és az Egyetértés szerint hátrányos helyzetbe hozza a lengyel állattenyésztők egy részét.

– A helyzet jelenleg az, hogy a koalíció gyakorlatilag nem létezik – fogalmazott Ryszard Terlecki, a PiS befolyásos politikusa, a parlament alsóházának alelnöke.

A Jog és Igazságosság egy másik parlamenti képviselője, Marek Suski egyszerűen úgy fogalmazott: „A koalícióban repedés keletkezett, most kisebbségi kormányunk van.”

A kormányszóvivő szerint a helyzet többféleképpen megoldható, a PiS kisebbségi kabinetjének összeállítása mellett

lehetséges az előre hozott parlamenti választás is.

A kormánytábornak a 460 fős szejmben összesen 235 mandátuma van, ebből 36 képviselő a két kisebb koalíciós párt tagja, a többiek a PiS-hez tartoznak.