Kora és testsúlya miatt Trump veszélyeztetettnek számít

Kísérleti gyógyszereket kap az amerikai elnök, a Fehér Ház szerint jól van, a kórházból dolgozik.

2020. 10. 03. 12:09
TRUMP, Donald
Shanksville, 2020. szeptember 11. Donald Trump amerikai elnök a hűségeskü szövegét mondja az Egyesült Államok elleni repülőgépes terrortámadások 19. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a pennsylvaniai Shanksville-ben 2020. szeptember 11-én. Ebben a városban, lakott területen kívül zuhant le a United amerikai légitársaság 93-as járatának repülőgépe, amelyet géprablók kerítettek hatalmukba. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elnök fáradt, de jókedvű

– nyilatkozta Sean Conley, a Fehér Ház orvosa Donald Trump amerikai elnök állapotáról, továbbá hozzátette, hogy a politikus az enyhe lefolyású koronavírus kezelésre alkalmazott Remdesivirt és más kísérleti gyógyszereket kap, többek közt antitest-koktélt. Conley szerint az elnöknek jelenlegi állapotában nincs szüksége oxigén adagolására.

Az elnököt péntek este szállították kórházba, egy nappal korábban pozitív lett a koronavírus-tesztje. Orvosok szerint életkora – 74 éves –, valamint testsúlya miatt a veszélyeztetett kategóriába sorolható, azaz nagyobb a kockázat a betegség kialakulására. Az elnököt idén júniusban egészségesnek nevezte háziorvosa, de 111 kilogrammjával és 190 centiméteres magasságával már a túlsúlyosak csoportjába tartozik.

Az antitest-koktél hatékonyságát jelenleg még vizsgálják, azonban a Regeneron gyógyszergyár a Fehér Ház kérésére rendelkezésre bocsátotta a gyógyszert. Leonard Schleifer, a vállalat elnöke a The New York Times amerikai lapnak adott interjújában elmondta, hogy Trump volt az első beteg, aki megkapta a készítményt. A Remdesivir terápiát a gyógyszerügyi hatóság sürgősségi felhasználási nyilatkozata alapján engedélyezik a koronavírussal fertőzött betegek számára. Egy amerikai kutatásban összesen négyszáz koronavírus-fertőzött esetében alkalmazták a gyógyszert, a betegek közel háromnegyede két hét után jobban lett.

Amióta nyilvánosságra hozták az elnök egészségügyi állapotáról szóló fejleményeket, többen fejezték ki sajnálatukat, támogatásukat, de voltak, akik gyűlölködtek, ritka esetekben az elnök halálát is kívánták.

– Nem engedélyezettek az olyan tweetek, amelyek halálra, súlyos testi sértésre vagy halálos betegségre vágynak, vagy kívánnak bárkinek, azokat el kell távolítani – hívta fel a felhasználók figyelmét a Twitter a közösségi oldal irányelveire.

A Fehér Házban zajló eseményekre Barack Obama, korábbi amerikai elnök is reagált közösségi oldalán.

– Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az Egyesült Államok elnökének, a first ladynek. Michelle és én reménykedünk abban, hogy ők és mindenki más, aki elkapta a fertőzést, megkapják a szükséges ellátást és gyorsan felépülnek – írta Obama közösségi oldalán.

 

Donald Trump felesége, Melania Trump tesztje is pozitív lett, azonban sajtóhírek szerint a first ladyt nem kezelik kórházban.

– A first ladynek enyhe köhögése és fejfájása van – mondta Sean Conley.

Trump közvetlen körében is több személynél mutatták ki a fertőzést. Csütörtökön Hope Hicks tesztje lett pozitív, aki az elnök tanácsadójaként és a Fehér Ház volt kommunikációs igazgatójaként dolgozik. Hicks már kedden, egy minnesotai eseményen jelezte, hogy nem érzi jól magát.

Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölésének bejelentését a Fehér Ház rózsakertjében múlt szombaton tartották meg, a rendezvényt követően többeknél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Péntek esti közlemények szerint Kellyanne Conway, az elnök volt tanácsadója és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátor tesztje is pozitív lett. Mike Lee utahi republikánus szenátor szintén pénteken jelentette be, hogy fertőzött, habár a hét elején még nem mutatták ki nála a kórokozót.

A Politico lap értesülései szerint az amerikai nemzetbiztonsági apparátus figyelemmel kíséri, hogy egyes országok nem próbálják-e meg valamilyen módon kihasználni az elnök koronavírus-fertőzését.

– Az amerikai hadsereg készen áll megvédeni országunkat és állampolgárait. Nincs változás haderőnk készültségi fokozatában – nyilatkozta Dave Butler szóvivő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.