időjárás 18°C Medárd 2023. június 8.
logo

Donald Trump a kampányhajrában került lépéshátrányba

Tóth Loretta
2020.10.02. 14:34
Donald Trump a kampányhajrában került lépéshátrányba

– Egyértelműen lépéshátrányba került Donald Trump azzal, hogy megfertőződött a koronavírussal – értékelte a helyzetet a Magyar Nemzet megkeresésére Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Az ELTE és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint az amerikai elnökről az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy rendkívül ügyesen mozgósítja az embereket, amennyiben a kampányrendezvényeken személyesen fordul a közönséghez, most viszont arra kényszerül, hogy a következő tíz napban kizárólag online folytassa újraválasztási kampányát.

– Ez rendkívül előnytelen pozíció, kiváltképp szinte napra pontosan egy hónappal az elnökválasztás előtt

– magyarázta a kutató. Hozzáfűzte: noha az is egy megoldás lenne, hogy Trump alelnöke Mike Pence a kampány élére áll, s ő látogatja a már leszervezett rendezvényeket, ugyanakkor kétségtelen, hogy a 61 éves politikus nem olyan hatásos kommunikátor, mint az amerikai elnök.

A járvány a demokratáknak kedvez

Magyarics Tamás rámutatott: a járvány egyébként is a demokraták, illetve Joe Biden demokrata elnökjelölt kezére játszik, hiszen a pandémia előtt Donald Trumpnak a közvélemény-kutatások szerint 70–80 százalékos esélye volt arra, hogy újraválasszák, az elmúlt hónapban azonban alaposan megcsappant a népszerűsége.

– Biden kampányának hangsúlyos eleme, hogy sokat kritizálja Trump járványkezelését, valamint gyakori érve, hogy ő maga hatékonyabban lépne fel a vírus ellen

– fűzte hozzá az elemző.

Mi történik, ha rosszabbodik az elnök állapota?

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai alkotmány szerint milyen forgatókönyvek léphetnek életbe Donald Trump egészségügyi állapotának rosszabbodása esetén, Magyarics Tamás elmondta: az alkotmány szerint amennyiben az elnököt hivatalából elmozdítják, elhuny, hivataláról lemond, vagy nem képes ellátni az elnöki hivatallal kapcsolatos hatáskörét és kötelességeit, az alelnök veszi át a helyét.

– Erre bőven akad példa az amerikai történelemben. Amikor például Ronald Reagant 1981-ben megműtötték, akkor alelnöke, George H. W. Bush vette át a jogköreit, amíg altatásban volt. Dwight D. Eisenhowernek kétszer is volt szívinfarktusa az elnöksége alatt, akkor szintén alelnöke, Richard Nixon gyakorolta a hatalmat

– emlékeztetett a kutató.

Magyarics elmondta azt is: természetesen olyan eset is előfordulhat, hogy Mike Pence is megfertőződök a koronavírussal, és sem Trump, sem ő nem képest ellátni az elnöki hivatallal kapcsolatos kötelességeit. Ilyenkor a képviselőház elnöke lenne átmenetileg az elnök, a jelen esetben tehát Nancy Pelosi demokrata politikus.

– Jelen esetben ugyanakkor kár előre szaladni, hiszen nincs arról szó, hogy Trump ne tudná ellátni a feladatát. Ugyan nem hagyhatja el a Fehér Házat, de szellemi képességeinek teljes birtokában van

– mutatott rá a kutató.

Magyarics felhívta a figyelmet továbbá arra: az elnökjelölteknek elvileg még két televíziós vitán össze kellene mérniük az erejüket, ez ugyanakkor most Trump megfertőződésével veszélybe került. A kutató szerint ez szintén nagy érvágás Trumpnak, hiszen a Bidennel folytatott szópárbaj lehetőséget adna számára, hogy bizonyítsa rátermettségét. A demokrata elnökjelölt ugyanakkor ebből is jól jön ki, hiszen az ingadozó szavazók körében felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes-e egy bizonyítottan beteg emberre leadni a voksukat a közeledő elnökválasztáson.

A SARS–CoV–2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség mostanra az Egyesült Államokat sújtja leginkább: a fertőzöttek száma meghaladja a hétmilliót, a járvány pedig már több mint kétszázezer életet követelt.

Koronavírusos az amerikai elnök

Végre igazán jó hírek érkeztek Donald Trumpról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.