időjárás 2°C Mária 2023. december 8.
logo

Soros-szervezetek jelentéséből plagizált az EB alelnöke

Forrás: V4NA Hírügynökség
2020.10.02. 14:13
Soros-szervezetek jelentéséből plagizált az EB alelnöke

Věra Jourová, az Európai Bizottság egyik alelnöke a héten komoly támadást intézett Magyarország ellen. A Der Spiegelnek adott interjújában kijelentette, hogy Magyarországon „beteg demokrácia” van. A cseh politikus Soros György amerikai tőzsdespekuláns pénzén fenntartott szervezetek közkedvelt mondását nyúlta le.

Jourová, aki az értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős biztos, szeptember 25-én interjút adott a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közelálló Der Spiegel nevű lapnak. A cseh politikus többek között azt állította, hogy Magyarországon „eltűnőben van a demokrácia”, illetve „Magyarországon nem illiberális demokrácia, hanem beteg demokrácia van”.

Kis utánajárással kiderül, hogy a „beteg demokrácia” kifejezés nem feltétlenül Jourová saját fejéből pattant ki, Soros Györgyhöz köthető szervezetek előszeretettel használják ugyanis ezt a fordulatot.

Az angol nyelvű portálok szerint a politikus a „sick” szót használta, ami arra utal, hogy a korábban több mint egy hónapot előzetes letartóztatásban töltő politikus a propagandakiadványokat sem tudja pontosan idézni, hiszen ezekben az „ill” szót használják. De ne legyünk előítéletesek, az is lehet, hogy csak a németről angolra fordítás közben változott meg a szóhasználat!

2017 decemberében a Human Rights House nevű norvég szervezet tett közzé több nyelven is egy elemzést, amelyben arról értekeztek, hogy az illiberális kormányok – többek között Magyarországot és Lengyelországot – „beteg demokráciává” változtatják. A jelentés elkészítésben olyan Soros-közeli szervezetek vettek részt, mint a Helsinki Bizottság vagy a Társaság a Szabadságjogokért.

Azonban a Human Rights House is a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) finanszírozásában áll. Éves beszámolójukból kiderül, hogy tavaly a bevételük több mint 2,5 millió euró volt, és köszönetet mondtak Soroséknak a támogatásért. A pénzügyi kimutatásokból kiderül, hogy nagyjából 43 ezer eurót kaptak.

Szintén a demokrácia betegségeiről közölt hosszú jelentést tavaly novemberben az International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) nevű szervezet. Ők is Soros Györgyhöz köthetőek, 2017-ben 175 ezer dollárt kaptak az OSF-től.

Támadás Magyarország ellen

Objektív értékelés kellene az EB országjelentéseinél

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.