Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország gdanski főkonzulátusát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta csütörtökön Magyarország gdanski főkonzulátusát.

Forrás: MTI2020. 10. 22. 12:59
null
Fotó: KIRALY MARTON KKM Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szijjártó Péter a megnyitón kiemelte, a hatodik legnagyobb lengyel városnak számító Gdansk Lengyelország egyik gazdasági központja, ahol több fontos energetikai létesítmény található.

„A Gdanskkal és térségével ápolt gazdasági együttműködés folyamatos fejlesztése, az itteni tengeri kijárat használata a magyar exporttermékek vonatkozásában fontos célkitűzés” – szögezte le.

A miniszter azt mondta, a koronavírus-járvány második hullámában az államnak több kötelezettsége van a polgárai felé.

Fotó: Facebook

Meg kell védenie az emberek életét, egészségét és munkahelyét, ugyanakkor biztosítania kell Magyarország működését is, ehhez pedig működnie kell a diplomáciának, a külpolitikának és a külkapcsolatoknak is – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért a magyar és a lengyel nép történelmi kapcsolatára, kiemelve, hogy

az 1956-os magyar forradalom hírére Gdanskban az orvosi akadémia hallgatói pénzgyűjtésbe fogtak megsegítendő a magyar népet,

a gdanski munkások pedig megalapították a lengyel-magyar baráti társaságot, és arra kérték az embereket, hogy a lengyel mellé a magyar zászlót is tegyék ki ablakaikba.

Leszögezte, hogy Gdansk és a pomerániai térség kapcsolata Magyarországgal ennél is régebbi: a városban dombormű emlékeztet Hunyadi Jánosra, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem hadjáratait gdanski kereskedők is finanszírozták, és Mányoki Ádám ott festette meg 1712-ben Rákóczi Ferenc portréját.

Fotó: Facebook

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország ötödikként, Németország, Oroszország, Kína és Ukrajna után nyit főkonzulátust a városban.

A főkonzulátus feladatai közé tartozik majd

a magyar vállalatok, magyar gazdasági szereplők támogatása diplomáciai eszközökkel, valamint a magyar kultúra még hatékonyabb bemutatása és a térségben élő, mintegy félezer magyar állampolgár konzuli ügyeinek intézése is.

A külügyminiszter a megnyitó után Varsóba utazik, ahol találkozik lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval, valamint Andrzej Adamczyk infrastrukturális miniszterrel.

Az alábbi videóban a hivatalos megnyitó látható:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.