időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Az uniós források ügyében Varsó kiáll a lengyel–magyar álláspont mellett

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.12.04. 12:19
Az uniós források ügyében Varsó kiáll a lengyel–magyar álláspont mellett

Varsó teljes egészében kiáll az uniós források kifizetésének feltételrendszerére vonatkozó lengyel–magyar álláspont mellett – hangsúlyozta pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

– Lengyelország teljességgel kitart az uniós források lehívását érintő feltételrendszerről szóló álláspontja mellett

– olvasható Müller Twitter-bejegyzésében.

Varsó „csak az uniós alapszerződésekkel és az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel összhangban lévő előírásokat hagyhat jóvá – fűzte hozzá a szóvivő, hozzátéve:

mindez „világosan következik” az ügyben múlt héten Budapesten elfogadott, és hétfőn Varsóban megerősített lengyel–magyar állásfoglalásból is.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt csütörtökön Orbán Viktor Budapesten fogadta lengyel kollégáját, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, a találkozó után pedig Orbán Viktor elmondta:

– Mi egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket, és Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne. A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni

Morawiecki: Az EU jövője a tét

Egy tegnap esti Facebook-bejegyzésében maga Morawiecki is nyomatékosította:

az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel0magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren.

https://www.facebook.com/MorawieckiPL/photos/a.118659772811894/404181440926391/

 

Ennek, az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetésével és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban megfogalmazott álláspontnak alapvető jelentősége van az Európai Unió jövője szempontjából – olvasható a bejegyzésben.

Az Európai Tanács elnöke bizakodó

A Magyarország és a Lengyelország által kilátásba helyezett vétóra utalva Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken elmondta:

derűlátó, és bízik abban, hogy a következő napokban megoldást fognak találni a jogállamiság helyzetét vizsgáló mechanizmus önkényes alkalmazása körüli félelmek eloszlatására.

Hozzáfűzte: az EU soros elnökségét adó Németország ugyanis minden erejével ezen dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.