Az uniós tagországok támogatják a brexitmegállapodást

Az alku már januárban életbe lép, de az Európai Parlament csak februárban szavaz róla.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 28. 14:11
VON DER LEYEN, Ursula; JOHNSON, Boris
Brüsszel, 2020. december 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezetõ az Európai Unióból kilépõ Nagy-Britannia és az EU jövõbeli kétoldalú kapcsolatrendszerérõl tárgyal. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió mind a 27 tagországa támogatja az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról múlt csütörtökön létrejött megállapodás előzetes, ideiglenes alkalmazásának elindítását január 1-jén – közölte hétfői Twitter-üzenetében Sebastian Fischer, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Németország uniós képviseletének szóvivője.

Mint írta, az egyezmény alkalmazása zöld utat kapott a tagállamokat képviselő uniós nagykövetektől, akik múlt pénteken kezdték meg az 1246 oldalas EU–brit kereskedelmi megállapodás előzetes átvizsgálását Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalójának részvételével.

Az egyezmény ideiglenes alkalmazása azért vált szükségszerűvé, mert a megállapodást az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges. Sajtóforrások szerint az unió képviselő-testülete csak február végén fog dönteni.

A megállapodást az EP mellett a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kell, valamint aláírásához a tagállamokat tömörítő tanácsnak is hozzájárulását kell adnia.

Az ideiglenes alkalmazás célja az EU és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok jelentős zavarainak megakadályozása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.