Még soha nem volt ennyire erős a visegrádi négyek egysége + videó

Az Alapjogokért Központ emlékeztet rá, hogy az évek során kormányok jöttek-mentek, de a V4-ek összefogása mindig stabil maradt.

Forrás: Alapjogokért Központ - Facebook2021. 02. 17. 14:35
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MATOVIC, Igor; BABIS, Andrej
Lublin, 2020. szeptember 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfõ a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alapjogokért Központ legfrissebb videójának elején felidézik Orbán Viktor kormányfő korábbi szavait:

„Fontos cél, hogy ha a Kárpát-medencét 2030-ig sikerül megépíteni, akkor ezzel párhuzamosan építsük meg Közép-Európát is. Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy ha a Kárpát-medencét sikerül újraszervezni, akkor az egész közép-európai térség is egy közlekedési, gazdasági infrastruktúrában létezzen, és ha kell, akkor Keletre és Nyugatra is önálló gazdaságpolitikát tudjon folytatni, saját közép-európai célokat tudjon kitűzni”

– mondta korábban a magyar miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a visegrádi négyek a politika mezején ezt a szándékot testesítik meg.

Az Alapjogokért Központ a videóban felidézi, hogy a visegrádi együttműködés 2010-es újraélesztésével egy olyan regionális koncepcióba sikerült új életet lehelni, amelynek segítségével Közép-Európa számos fronton tudta érvényesíteni közös érdekeit.

Ismert, hogy legutóbb 2020 júliusában fogtak össze eredményesen a visegrádi országok Brüsszelben, amikor euró-százmilliárdokat sikerült megszerezniük, így a következő hétéves keretköltségvetés vitájából győztesként kerültek ki.

„A magyar és a lengyel erők Brüsszelnél megállították a liberális nemzetközi brigádok támadását”

– fogalmazott akkor Orbán Viktor, és egyértelművé tette akkoriban azt is, hogy sikerült visszaverni azt a kísérletet, hogy bennünket megillető pénzekről mások döntsenek.

Az Alapjogokért Központ a videóban azt is felidézi, hogy az európai liberálisoknak a V4-ek és benne hazánk 2010 óta egyébként sem a kedvence, a globális migrációs paktum elutasítása pedig csak olaj volt arra a bizonyos tűzre.

Magyarország az elsők között lépett fel a világ legveszélyesebb migrációs dokumentumával szemben

– emlékeztet rá az Alapjogokért Központ.

Idézik a felvételeken Szijjártó Péter mondatait is, amikor a magyar diplomácia vezetője a dokumentum súlyos veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„Az anyag ugyanis egyetlen szót nem szólt azokról az országokról, amelyek a migrációnak sem kiindulási pontja, sem tranzitországa, sem célországa nem kíván lenni” – hívta fel rá a figyelmet korábban a külgazdasági és külügyminiszter.

Az évek során kormányok jöttek-mentek, de a V4-ek összefogása mindig stabil maradt, és egészen a koronavírus-járvány kitöréséig ezek a közép-európai államok voltak a kontinens növekedési motorjai, közel kétszer akkora gazdasági bővülést tudtak felmutatni, mint az Európai Unió nyugati tagállamai.

Minden példa azt bizonyítja tehát, hogy a visegrádi négyek egysége még soha nem volt olyan erős, mint manapság – szögezi le a felvétel végén az Alapjogokért Központ.

Orbán Viktor: „Betölteni a hivatásunkat”

A magyar miniszterelnök a Magyar Nemzet számára a V4-együttműködés 30. évfordulója alkalmából írt cikke IDE kattintva olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.