időjárás 35°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

A tomboló járvány ellenére teljes nyitásra készül Texas

Mártonffy Attila
Forrás: BBC, rt.com
2021.03.03. 13:01
A tomboló járvány ellenére teljes nyitásra készül Texas

Március 10-től Texas állam területén nem lesz kötelező a maszkviselés, az üzleti vállalkozások pedig teljes kapacitással indíthatják újra tevékenységüket – jelentette be kedden Greg Abbott kormányzó. – Itt az ideje, hogy száz százalékkal megnyissuk Texast – közölte.

A republikánus kormányzót a koronavírus-járvány okán tavaly júliusban bevezetett korlátozások óta heves bírálatok érték pártja részről az intézkedések miatt.

A mostani bejelentés mit sem törődik Joe Biden amerikai elnök állásfoglalásával, miszerint a korlátozások továbbra is szükségesek. Texas mellett Michigan, Louisiana és Mississippi is hasonló enyhítésre készül, mivel a védőoltási kampány terjedése növeli a bizalmat a járvány előtti élethez való visszatérés lehetősége iránt. Ugyanakkor a szövetségi járványügyi hatóság (CDC) sem helyesli a nyitást a járvány éppen hogy kritikus szakaszában.

A CDC igazgatója néhány nappal ezelőtt figyelmeztetett a pandémia lehetséges negyedik hullámára.

Bár a legfrissebb statisztikát azt mutatják, hogy bár az utóbbi hetekben csökkent a fertőzések és a halálozások száma, ám ezek aránya még mindig magasabb a többi országénál. Az Egyesült Államokban jelenleg 28,7 millió fertőzöttet tartanak nyilván – ez globálisan a legmagasabb szám –, s ez csaknem kétszerese a második helyen álló Indiában regisztráltakénak. Eddig 516 ezer haláleset történt, de százezer lakosra vetítve az USA csak a kilencedik helyen áll a halálozási világlistán a Johns Hopkins Egyetem szerint, s olyan országok előzik meg, mint Nagy-Britannia vagy Olaszország.

NEW: Issuing an executive order to lift the mask mandate and open Texas to 100 percent. pic.twitter.com/P4UywmWeuN

— Gov. Greg Abbott (@GovAbbott) March 2, 2021

Greg Abbott kormányzói rendelete a legtöbb korábban hozott szigorító intézkedést feloldja. Ennek értelmében nem kötelező a maszkviselés, így a rendőr nem büntetheti meg azt, aki nem takarja el az arcát. Az üzletek és a vállalkozások is kinyithatnak azokban a megyékben, ahol nem magas a fertőzöttek száma. – Túl sok texasi került a munkaerőpiac peremére. Túl sok kisvállalkozásnak problémás a számlák és más kötelezettségek fizetése. Ennek véget kell vetni.

Ezzel a rendelettel minden texasi vállalkozás és család számára biztosítjuk a szabadságot, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat

– jelentette ki a kormányzó egy üzleti találkozón. Hozzátette: a járványnak még nincs vége, de a védőoltásban részesültek számának növekedése révén Texas ma sokkal jobb helyzetben van. Ennek ellenére az állam 43 ezer halottal a veszteséglista harmadik helyén áll az Egyesült Államokban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.