Magyarország jóváteszi a hibás brüsszeli döntéseket

Hazánk május 21-től féléves időtartamra veszi át az Európa Tanács elnöki pozícióját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 26. 18:46
null
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európa Tanács (ET) következő elnökeként a nyelvhasználati jogok kérdése, a családok megvédése a Covid–19 következményeitől, az európai emberek mielőbbi beoltása és a nemzeti közösségek védelme jelentik majd Magyarország fő teendőit az elkövetkezendő fél évben – hangsúlyozta ma Szijjártó Péter Strasbourgban. A külgazdasági és külügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy találkozott az ET Parlamenti Közgyűlésének elnökével, Rik Daemsszel.

Magyarország május 21-től féléves időtartamra veszi át az Európa Tanács (ET) elnöki pozícióját. Szijjártó Péter kijelentette:

Magyarország az ET elnökeként törekszik arra, hogy jóvátegye az elmúlt hónapokban hozott hibás brüsszeli döntéseket.

A miniszter bírálta továbbá a világjárványra adott európai választ, leszögezve: az oltóanyag beszerzésére vonatkozó központosított brüsszeli eljárások kudarcot vallottak, az Európai Unióba kevesebb oltóanyag érkezik és lassabban, mint ahogy az szükséges volna. – Ennek az elhibázott brüsszeli politikának a legfőbb áldozatai az európai családok – szögezte le, és hangsúlyozta az iskolák újranyitásának a fontosságát, egyebek közt a gyerekeknek nyújtott versenyképes tudás és a közösségi élmények miatt, amelyeket nem pótolhat a digitális oktatás. – Ehhez védettség kell. Meg kell védeni a tanárokat és az óvodák és a bölcsődék dolgozóit, és ezt csak védőoltásokkal lehet elérni – szögezte le a miniszter.

Emellett Szijjártó Péter rámutatott arra is, hogy a szülők és a gyerekek digitális térbe kényszerülése új lendületet adott a kiberbűnözésnek. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Magyarország elnöksége idején Budapesten egy digitális bűnözéssel foglalkozó konferenciát rendeznek, amely a kiberbűnözés elleni közös európai fellépés jogi lehetőségeit fogja aktualizálni.

A miniszter az Európai Bizottság szemére vetette, hogy semmibe veszik az Európában élő nemzeti kisebbségeket,

jóllehet – tette hozzá – migránsok milliói számára akarnak szavazati jogot és lakhatást biztosítani Európában. Leszögezte: az őshonos nemzeti kisebbségekre Brüsszelben „gyakorlatilag rácsapták az ajtót” azáltal, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést az európai szabályok ellenére sem vették napirendre. – Itt Strasbourgban viszont ezt a kérdést hangsúlyosan napirendre fogjuk venni, és napirenden is fogjuk tartani – jelentette ki, és az ukrajnai magyar nemzeti közösség helyzetének romlását említette, ahol legutóbb már az általános iskolák nyolcadikosai számára sem voltak hajlandóak magyar nyelvű tankönyveket biztosítani. – Ezért természetesen a nyelvhasználati jogok kérdését is napirenden tartjuk – jelentette ki Szijjártó Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.