időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Karneváli hangulat uralkodott Londonban hétfő éjjel

Koren-Karczub Tímea
2021.04.13. 12:51
Karneváli hangulat uralkodott Londonban hétfő éjjel

– Így képzelem a győzelem napját

– nyilatkozta a BBC brit közszolgálati médiának egy angliai férfi, aki szerint ahhoz hasonlíthatott a hétfő este Londonban, mint amikor a második világháború végét ünnepelték.

– Nagyon ünnepélyes a hangulat. Alig tartanak távolságot egymástól az emberek, és határozottan olyan érzést kelt az egész, mintha úgy gondolnák, hogy már nincsenek koronavírus ellen bevezetett intézkedések

– tette hozzá.

Vendégek egy londoni étterem teraszán április 12-én
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Valójában pedig Anglia még csak a második enyhítési szakaszhoz érkezett a brit kormány többlépcsős, részletes nyitási terve alapján. Ennek alapján hétfőtől minden bolt nyitva lehet az országban, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.

A BBC helyszíni beszámolói szerint egyesek izgalmasnak, mások kicsit ijesztőnek vélték az első éjszakát, amikor az angol állampolgárok több hónap elszigeteltség után végre kiszabadulhattak a kalitkából.

Annak ellenére, hogy Boris Johnson brit kormányfő hétfőn további óvatosságra intette az embereket a korlátozások feloldása után is, London utcáin csak úgy hemzsegtek a fiatalok. A brit főváros West End nevű városrészében még az utakat is lezárták a forgalom elől, hogy még több ülőhelyet biztosítsanak a vendéglátóhelyek előtt.

Sokan elmondták, hogy örülnek a tömegnek, és nem aggódnak a koronavírus terjedésének kockázata miatt.

– Őszintén szólva annyira jó érzés kint lenni, mintha börtönből szabadultunk volna

– nyilatkozta egyikük.

Végre kiszabadulhattak a fiatalok április 12-én
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Lawrence Young virológus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még egy ilyen örömteli napon is nagyon fontos az elővigyázatosság.

– Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ami a világ nagy részében zajlik: minden másnap új vírusváltozatokat jelentenek, és továbbra is terjed a fertőzés.

A professzor elmondta azt is, hogy a megbetegedések számának csökkenése az Egyesült Királyságban nemcsak az oltási kampány előrehaladásának, hanem a szigorú zárlatnak is köszönhető. A kormány nyitási rendjének következő időpontja május 17-e, amikor lehetővé válik, hogy hat különböző háztartásban élő ember zárt térben tartózkodhasson együtt.

Nem mindegyik vendéglátóhely tudott azonban kinyitni hétfőn. Észak-Angliában már tavaly arról számoltak be a dühös tulajdonosok, hogy az újabb szigorításokkal a csőd szélére sodródnak. A vállalkozók ugyanis a vírus első hulláma során is óriási veszteségekkel szembesültek. Liverpoolban, amelyet októberben magas kockázatú területnek soroltak be, arról panaszkodott egy kocsmatulajdonos, hogy nem éli túl az üzlete az újabb lezárást. Elmondása alapján már az első zárlat során körülbelül tízezer font vesztesége keletkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.