Svédországban több százezer nyugdíjas él a létminimum alatt

Beoltják a spanyol válogatottat az Európa-kupa előtt; Káplánok is dolgoznak New York City közlekedési vállalatánál. Nem zárja le a strandokat Szent Iván éjjelén a katalán kormány; A skandináv országok közül Svédországban él a legtöbb nyugdíjas a létminimum alatt.

Forrás: Mediaworks2021. 06. 10. 12:38
null
A kép illusztráció Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beoltják a spanyol válogatottat az Európa-kupa előtt

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a minisztérium fogja biztosítani az oltóanyagot a focistáknak, ami így nem ró extra terhet az autonóm közösségekre. A spanyol kormány nem akarja, hogy a válogatottat az oltatlanság miatt esetleg kizárják a versenyből. A döntéshez hozzájárult, hogy már két koronavírusos esetet is regisztráltak a focisták körében: Sergio Busquets és Diego Llorente tesztje is pozitív lett. A spanyol válogatott edzője, Luis Enrique Martinez a többi 17 játékost magához hívta és elrendelte a szigorúbb körülmények közötti, úgynevezett buborékcsoportokban történő edzést. Nem kizárt, hogy a többiek között is vannak még olyanok, akik megfertőződtek a koronavírussal. A Spanyol Királyi Futballszövetség közölte, hogy megtették az összes szükséges óvintézkedést a további fertőzések elkerüléséért.

Forrás: rtve.es

Káplánok is dolgoznak New York City közlekedési vállalatánál

New York városi közlekedési vállalata (MTA) 68 önkéntes káplánt is alkalmaz állandó jelleggel, hogy hitükkel és tanácsadói tapasztalatukkal segítsék a cég alkalmazottait a közlekedésben bekövetkezett traumatikus események feldolgozásában. A több mint nyolcmillió lakosú New York városában nap mint nap előfordulnak olyan balesetek és öngyilkosságok, amikor valaki a mozgó metrószerelvény elé esik. A lelkészek azonban nem csak a tragikus balesetek után, de a személyes problémákkal kapcsolatban is lelki segítséget nyújtanak, például családi és párkapcsolati problémák vagy egzisztenciális nehézségek kérdésében.

A New York-i közlekedési vállalat vezetői úgy gondolják, hogy a vallásosság és ezzel egy időben a vallások útmutatása egyre inkább háttérbe szorul, sőt akár el is tűnik az amerikai társadalomból. Ennek ellenére az egyénekből nem tűnt el az igény és a szükség a spirituális segítségre. Ezt a nagy űrt segítenek betölteni New York önkéntes káplánjai.

Forrás: csmonitor.com

Nem zárja le a strandokat Szent Iván éjjelén a katalán kormány

A rendőrség a héten kérvényezte, hogy ne engedélyezzék a több száz, sőt ezer fős összejöveteleket az ünnepi éjszakán, mert az jelentősen megnövelheti a koronavírus-fertőzöttek számát. A katalán vezetés ennek ellenére úgy döntött: engedélyezi a tengerparti ünneplést, ugyanakkor ellenőrizni fogják az alapvető egészségügyi előírások betartását, betiltják az alkoholfogyasztást és a sátrak felverését is. Spanyolország tengerpartjain Szent Iván éjszakáján rendszeresek a több ezer fős összejövetelek. A fiatalok tábortüzet gyújtanak, sátrat állítanak fel és az egész éjszakát a tűz melletti bulizással töltik.

Forrás: vozpopuli.com

A kép illusztráció
Fotó: unsplash

Svédországban él a legtöbb nyugdíjas a létminimum alatt

A skandináv országok közül Svédországban él a legtöbb nyugdíjas a létminimum alatt, ami hozzávetőlegesen 300 ezer idős embert érint. A statisztikai hivatal adataiból az derül ki, a nyugdíjasok 15 százalékának kevesebb a nyugdíja, mint a nyugellátási medián jövedelem 60 százaléka. A jóléti országban, ahol a nyugdíjak után is adót kell fizetni, sokan lakhatási és egyéb szociális támogatásokra szorulnak. A közszolgálati rádió összeállításából az is kiderül, hogy a nyugállományban lévők jelentős százaléka nem engedheti meg magának a fogászati kezelést, ami az állami egészségügyben is fizetős szolgáltatás.

Forrás: Svenska Morgonbladet, Sveriges Radio

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.