Deutsch Tamás: Hamis pátosz, végtelen öndicséret volt az elnöki évértékelő

A Fidesz delegációvezetője további információkat juttatott az OLAF-nak Cseh Katalin ügyében – erről is nyilatkozott újságíróknak Strasbourgban.

Judi Tamara (MWH, Strasbourg)
2021. 09. 15. 14:54
Deutsch Tamás az EP strasbourgi székhelyén 2021.09.15. Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen sajnos visszatért a múltból ismert rossz gyakorlathoz, és véget nem érő öndicséretet folytatott. A felszólalása Barroso és Juncker elnököket idézte

– fogalmazott Deutsch Tamás a bizottsági elnök beszédét értékelve szerdán Strasbourgban. Mint arra a Fidesz EP-delegációvezetője felhívta a figyelmet, az egész beszédet hamis pátosz hatotta át, az egy világot megváltani akaró kísérletnek tudható be.  – Az Európai Bizottság elnöki dolgozószobájában biztos minden szép, de azonkívül Európa-szerte milliók szembesülnek problémákkal. Az elnök lényegében egyetlen dologról feledkezett el: az európaiakról, huszonhét európai ország polgárainak mindennapi bajairól – húzta alá a Fidesz politikusa magyar újságíróknak nyilatkozva. 

Deutsch Tamás kifejezetten három, Von der Leyen által is érintett témát illetett kritikával. Szerinte a migrációról szólva a politikus asszony

sok millió bevándorló előtt nyitott ajtót. 

– Amikor az afganisztáni helyzet értékelésénél nem a külső határok védelméről és az illegális bevándorlók áradatának megállításáról beszél, akkor lényegében millióknak tolmácsol meghívót – fejtette ki. Másodszor: kiállt az agresszív szexuális propaganda mellett. – Az Európai Bizottság elnöke helyesnek tartja, ha olyan országokat büntet, amelyek kiállnak a gyermekvédelem ügye mellett. Lehetetlen, hogy a gyermekvédelem – ami tagállami hatáskör – támadás kereszttüzében álljon az unióban – fogalmazott a politikus, majd harmadik kritizálható szempontként Von der Leyen „zöldálmodozását” említette. 

– A zöld átállás kapcsán olyan javaslatot fogalmazott meg, ami az európai polgárokkal fizettetné meg ezen átállás költségeit. Ez ellentétes Európa közös érdekeivel, az európai gazdaság versenyképességi szempontjaival, valamint a magyar nemzeti érdekekkel is

– ismertette Deutsch Tamás, aki megismételte a vitában elmondott hozzászólásának kulcselemeit is. Eszerint az Európai Bizottság a közép-európai térség országaival fennálló vitáit erőalapon akarja kezelni. – Ez elfogadhatatlan a Fidesz európai parlamenti képviselői számára. Ezek a törekvések nemcsak antidemokratikusak, hanem szétverik az európai együttműködést – vélekedett. Hozzátette: a saját nemzeti érdekek melletti kiállás és az Európai Unió egységének megőrzése is cselekvést tesz szükségessé. 

Cseh Katalin-ügy: információkat kapott az OLAF 

Ahogy arról lapunk is írt korábban, jelenleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik Cseh Katalin korrupciós botrányában. A forintmilliárdokat érintő ügyben a Fidesz politikusa fordult az uniós szervhez. Deutsch Tamás szerdán bejelentette, hogy 

napokkal ezelőtt – az OLAF kérésének eleget téve – további információkat juttatott el a kétes ügyletekről. 

(Erre amiatt volt szükség, mert az OLAF-beadványok terjedelme korlátozott – a szerk.)

 A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy mikor juthat eredményre a vizsgálat, Deutsch Tamás Strasbourgban úgy felelt: a szervezet egyébként bonyolult munkája általában nem gyors, így arra számít, hogy jövő év végére lehet eredménye a vizsgálatnak. Emlékeztetett arra is: amikor a magyar baloldal képviselői hamisan kiáltottak korrupciót európai fórumokon, akkor az európai balliberálisok vizsgálatok tömkelegét követelték, s szó sem volt ártatlanság vélelméről. – Most, hogy a sajátjukról van szó, ilyen nincs. Sőt hirtelen tagállami ügyként kezelik a történteket – húzta alá. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.