Erőszakba torkollott a korlátozások elleni tüntetés Ausztráliában

Az ország több vársosában számos tüntetőt vettek őrizetbe, Melbourne-ben több mint kétszáz személyt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 18. 16:05
Melbourne, 2021. szeptember 18. A koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetnek az ausztráliai Melbourne-ben 2021. szeptember 18-án. MTI/AAP/James Ross Fotó: James Ross Forrás: MTI/AAP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsaptak a rendőrséggel szombaton az ausztráliai Melbourne-ben a koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozások ellen tüntetők; több rendőr kórházi ellátásra szorult, 235 embert őrizetbe vettek – közölte Victoria állam rendőrsége. Melbourne-ben összesen kétezer rendőrt vezényeltek ki, akik ellenőrző pontokkal és útzárral szinte hermetikusan lezárták a városközpontot. Ennek ellenére nagyjából hétszáz tüntetőnek sikerült összegyűlnie. A tüntetők összecsaptak a feloszlatásukra érkező rendőrökkel, akik 235 embert őrizetbe vettek.

Hasonló jelenetek játszódtak le az ausztrál keleti part legnépesebb városában, Sydneyben: ott 32 embert vettek őrizetbe.

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt hetek óta szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben Melbourne-ben, Sydneyben és Ausztrália fővárosában, Canberrában is. A korlátozások egészen addig maradnak érvényben, amíg az érintett államok, Victoria és Új-Dél-Wales 16 éven felüli lakosságának hetven százaléka meg nem kapja a koronavírus elleni védőoltást. Szakértők szerint ez október végére-november elejére várható. A 25 millió lakosú Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült igen alacsony szinten tartani a koronavírus-fertőzöttek számát. A hivatalos adatok szerint alig 85 ezren kapták el a fertőzést, és a koronavírus 1145 halálos áldozatot szedett. Ausztráliában a nagy többség oltáspárti, és betartja a járványügyi előírásokat, de a járványkezelés bírálói már többször tüntettek, és e megmozdulások egy része erőszakba torkollott.

Borítókép: A koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések ellen tüntetnek az ausztráliai Melbourne-ben 2021. szeptember 18-án. Fotó: MTI/AAP/James Ross

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.