Lengyelország ideiglenesen befogad ötszáz afgánt

Az ország mintegy ezer afgánt, továbbá a nyugati szövetségesek állampolgárait menekítette ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 03. 15:43
null
Kabul, 2021. augusztus 30. Katonai repülõgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülõtérrõl 2021. augusztus 30-án, egy nappal az afganisztáni evakuálási hadmûvelet tervezett befejezése elõtt. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötõn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttmûködõ afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. A hegyen látható arab felirat jelentése: Afganisztán. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország menedéket nyújt ötszáz kimenekített afgán állampolgárnak, akik korábban a NATO-erőkkel együttműködtek, közülük ötvenen Lengyelországban maradnak, a többiek három hónapon belül más célországokba utaznak ki – jelentette be pénteken Michal Dworczyk, a miniszterelnöki hivatal vezetője. A döntést a szövetségesekkel vállalt szolidaritás jegyében, korábbi megállapodások értelmében hozták meg – mondta el Dworczyk a PAP hírügynökségnek. 

Lengyelország az augusztus végén befejeződött evakuáció során mintegy ezer afgánt, továbbá a nyugati szövetségesek állampolgárait és a nemzetközi intézmények munkatársait menekítette ki. Elhagyta az országot hat lengyel állampolgár is, közülük ketten Prágán keresztül, a cseh biztonsági erők segítségével. 

A lengyelek az evakuációt három katonai repülőgéppel végezték, melyek a kabuli repülőtérről Üzbegisztánba szállították az utasokat, ahonnan a LOT lengyel légitársaság polgári járatai vitték tovább őket.

Lengyelországban a kimenekített afgánokat karanténban helyezték el a koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések keretében. Teljes ellátásban részesülnek, megkezdődtek a menedékjogi eljárások, az idegenrendészeti hivatal múlt heti közleménye szerint az integrációt elősegítő programok is tervben vannak. 

A lengyel közvéleményt az utóbbi napokban egy Varsó melletti központban elszállásolt, felnőttekből és gyermekekből álló csoport sorsa foglalkoztatta. Az afgánok a központ területén mérgező gombát szedtek, melynek elfogyasztása egy öt- és egy hatéves fiú esetében halált okozott. Az ügyben hatósági vizsgálat indult.
 

Borítókép: Katonai repülőgép száll fel a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről 2021. augusztus 30-án, egy nappal az afganisztáni evakuálási hadművelet tervezett befejezése előtt. Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.