Száznál is több halottja van a keddi ecuadori börtönütközetnek

Legalább 116-an meghaltak az ecuadori Guayaquil kikötőváros börtönében lezajlott bandaütközetben – közölte szerdán Guillermo Lasso államfő, és elrendelte a rendkívüli állapot bevezetését hatvan napra az ecuadori börtönökben.

Forrás: MTI2021. 09. 30. 8:25
null
Guayaquil, 2021. szeptember 29. Eltltek hozztartozi vrakoznak az ecuadori Guayaquil kiktvros brtne eltt 2021. szeptember 28-n. Legkevesebb 24 rab halt meg s tovbbi 42-en sebesltek meg a brtnben a rabok s rendrk kzel hat rn t tart sszecsapsaiban. Az incidens a brtnben tevkeny bnbandk sszecsapsval kezddtt dleltt, s az sszecsaps megfkezsre kiveznyelt rendri egysgeknek, akik tbb mint msfl rval ksbb hatoltak be az pletegyttesbe, mintegy hrom ra elteltvel sikerlt visszaszereznik az ellenrzst a brtn felett. MTI/EPA/EFE/Marcos Pin Fotó: Marcos Pin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lasso a Facebookon tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a sebesültek száma a város Guayas börtönében nyolcvanra nőtt. 

A halálos áldozatok és a sebesültek mind fegyencek.

A korábbi beszámolók harminc halálos áldozatról szóltak, köztük több lefejezett rabról, de Fausto Buenano, az érintett ecuadori régió rendőrparancsnoka szerda délután bejelentette, hogy még folyik a börtön csatornahálózatában talált holttestek azonosítása.

Páncélozott járművek, katonák, mentők és a rabok hozzátartozói gyűltek össze a fegyintézet előtt, utóbbiak arra várva, hogy hírt kapjanak odabent lévő szeretteikről.

Fabian Bustos rendőrparancsnok még kedden arról számolt be, 

hogy a rendőrség és a hadsereg bevetési egységeinek több mint öt órába tellett visszaszerezni az ellenőrzést a börtön felett, ahol utóbb néhány fegyvert is találtak.

Illetékesek szerint a lőfegyverekkel, késekkel és robbantásokkal megvívott összecsapást a börtönben működő két banda, a Los Lobos és a Los Choneros vitája robbantotta ki.

Mario Pazmino ezredes, az ecuadori katonai hírszerzés volt igazgatója azt mondta, a véres ütközet azt mutatja, hogy 

a nemzetközi szervezett bűnözés mostanra átitatta az ecuadori büntetés-végrehajtás struktúráját.

Hozzátette, hogy a helyi bandákat a mexikói Sinaloa és a Jalisco Új Nemzedék kartellek mozgatják.

Guillermo Lasso államfő bejelentette, hogy a rend helyreállítása és az újabb erőszakos cselekmények elkerülése érdekében rendeletében hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett az ország összes büntetés-végrehajtási intézményében. Hozzátette, hogy a hatóságoknak nincs konkrét információjuk, hogy fennállna a zavargások veszélye más börtönökben is, de számítani lehet rá az elmúlt egy-két év eseményeiből kiindulva. A rendkívüli intézkedés feljogosítja a kormányt arra, hogy rendőröket és katonákat vezényeljen a börtönökbe.

Guillermo Lasso elnök idén júliusban rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az ecuadori börtönökben, miután az év eleje óta lezajlott néhány erőszakos összecsapásban addigra már több mint száz rab vesztette életét. Júliusban 21 ember halt meg a Cotopaxiban és Guayaquilben lezajlott börtönlázadásokban. Előzőleg, februárban pedig 79 rab vesztette életét a rivális bandák között több börtönben lezajlott leszámolásokban.

Az elnök augusztusban azt ígérte, hogy kormánya több forrást biztosít majd a túlzsúfolt börtönök fejlesztésére, újabb részlegek építésére és új biztonsági berendezések felszerelésére.

Borítókép: Elítéltek hozzátartozói várakoznak az ecuadori Guayaquil kikötőváros börtöne előtt. Legkevesebb 24 rab halt meg és további 42-en sebesültek meg a börtönben a rabok és rendőrök közel hat órán át tartó összecsapásaiban. Az incidens a börtönben tevékenykedő bűnbandák összecsapásával kezdődött délelőtt, és az összecsapás megfékezésére kivezényelt rendőri egységeknek, akik több mint másfél órával később hatoltak be az épületegyüttesbe, mintegy három óra elteltével sikerült visszaszerezniük az ellenőrzést a börtön felett. Fotó: MTI/EPA/EFE/Marcos Pin

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.