időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

A lengyel szejm előtt a Stop, LMBTQ!-törvényjavaslat

Magyar Nemzet
2021.10.21. 15:34
A lengyel szejm előtt a Stop, LMBTQ!-törvényjavaslat

Az úgynevezett Stop, LMBTQ!-törvényjavaslatról tárgyal következő ülésén, október 28-án a lengyel szejm. A tervezet azért kerül a parlamenti képviselők elé, mert az Élet és Család Alapítvány nevű civil szervezetnek (Fundacja Życie i Rodzina) sikerült száznegyvenezer aláírást összegyűjtenie a kezdeményezéséhez.

A javaslat céljai közé tartozik többek között, hogy törvényellenesnek minősítsék Lengyelországban a heteroszexuálistól eltérő szexuális irányultság propagálását, az arra irányuló támadásokat, hogy a házasság egy férfi és egy nő közötti szövetséget jelent, illetve mindennemű szexuális tevékenység gyermekek körében történő népszerűsítését.

Ha a javaslat törvényerőre emelkedik, a Pride felvonulás is a homoszexualitás nyilvános propagálásának, ennélfogva akár illegálisnak is számíthat majd. 2013 óta egyébként hasonló törvény létezik Oroszországban is.

– Egyre több embernek van elege az LMBTQ-közösség agressziójából, és egyre többen akarják megállítani őket

– jelentette ki Kaja Godek aktivista, a törvénytervezet egyik fő kezdeményezője. A tervezet szerzői azt állítják, az LMBTQ-szervezetek legfőbb nyomásgyakorlási eszközei a tüntetések, amelyeken azt követelik, hogy engedélyezzék az azonos neműek házasságát, valamint gyermekvállalását.

A jogszabály legfontosabb feladata a lengyel alkotmány védelme lenne, amely a családdal kapcsolatos kérdéseket előnyben részesíti. Ha Lengyelország szeretné megóvni a családok jogait, akkor az olyan alapvető értékeket is védelmeznie kell, mint a házasság, az anyaság és az apaság

– tették hozzá.

A törvényjavaslat mindezen felül azt is előírja, hogy a gyülekezéseken megtiltsák a vallási jelképek vagy a vallási rituálékhoz kapcsolódó tárgyak használatát oly módon, hogy az sérti a vallásos emberek érzéseit. Ezenkívül az összejöveteleken betiltanák a szexuális vagy erotikus jellegű jelmezek viselését és a meztelenséget is.

A melegfelvonulásokon és a hasonló LMBTQ-gyülekezéseken rendszeresen kigúnyolják a keresztény szimbólumokat és értékeket, sőt a lengyel nemzeti jelképeket is. Ezenkívül az ilyen összejövetelek résztvevői a viselkedésükkel gyakran sértik a közerkölcsöt

– fogalmaztak a tervezet kezdeményezői.

LMBTQ-jogokért tüntető fiatalok Varsóban Fotó: Jakub Kaminski

Lengyelországban egyébként az elmúlt időszakban több mint száz régió, járás vagy település nyilvánította magát LMBTQ-mentes övezetnek, azaz olyan határozatokat hoztak, amelyekkel elzárkóznak az LMBTQ-ideológiától.

Lengyelországban az azonos nemű párok nem köthetnek házasságot, bejegyzett élettársi kapcsolatban sem élhetnek, gyermekeket sem fogadhatnak örökbe. Márciusban egy olyan törvénytervezetet nyújtottak be kormánypárti képviselők, amely azt is tiltaná, hogy a bizonyítottan homoszexuális kapcsolatban élők egyedülálló szülőként fogadhassanak örökbe gyermeket.

Az Európai Bizottság az LMBTQ-mentes zónák ügyében kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, amiért – szerintük – a lengyel hatóságok nem válaszoltak teljes mértékben és megfelelő módon a brüsszeli testület megkeresésére a zónákról szóló határozatok természetével és hatásával kapcsolatban. Az Európai Parlament pedig állásfoglalást adott ki arról, hogy az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni az összes uniós tagállamban. Egyúttal jelképesen az LMBTQ-szabadság zónájának nyilvánították az uniót.

Borítókép: A varsói LMBTQ-közösség felvonulása 2019. június 8-án Fotó: MTI/PAP/Jakub Kaminski