Lapozó: Franciaországban már a járvány ötödik hullámáról beszélnek

Ezer rendőr bevetésével tartottak drograzziát Brüsszelben · A magas áramárak késleltetik a svéd gazdasági mélypontból való kilábalást · Egy hajléktalan festi meg idén a Vatikán karácsonyi bélyegeit · Franciaországban már a járvány ötödik hullámáról beszélnek.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 26. 18:00
CASTEX, Jean
Prizs, 2021. mrcius 19. Jean Castex francia miniszterelnkt beoltjk az AstraZeneca svd-brit gygyszergyrt koronavrus elleni szrumval Prizsban 2021. mrcius 19-n. MTI/EPA/AFP pool/Thomas Coex Fotó: Thomas Coex
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer rendőr bevetésével tartottak drograzziát Brüsszelben

Több mint ezer rendőr egyidejű bevetésével nagyszabású razziát tartottak Brüsszelben és a belga főváros régiójában kedden a hajnali órákban. A cél az európai kokainkereskedelmet Belgiumból is irányító olasz (kalábriai) maffiaklán, a Ndrangheta és a velük szoros együttműködésben dolgozó albán maffia felfegyverzett és veszélyes tagjainak a kézrekerítése volt.

A hajnali rajtaütés során a belga rendőrök 130 házkutatást tartottak különböző helyszíneken. A rajtaütéseket egy csaknem egy éven keresztül tartó nyomozás előzte meg, amelyet a belga bűnügyi rendőrség nemzetközi partnerek segítségével folytatott már 2020 nyara óta, és amelynek alapja a bűnözői csoportok által használt titkosított kommunikációs eszközök kódjainak a feltörése és a kommunikációjuk nyomon követése volt. A kedd reggeli rajtaütés az egy héttel ezelőtt Liège-ben végrehajtott razziával együtt, ha nem is számolta fel véglegesen, de egyelőre elvágta az Atlanti-óceán másik partjáról, többek között a Kolumbiából érkező kokain európai terjesztésének a jól bejáratott csatornáit.

Forrás: rtbf

A magas áramárak késleltetik a svéd gazdasági mélypontból való kilábalást

A korlátozások feloldása után a kereslet, valamint az országban időről időre visszatérő áramellátási gondok drasztikusan felsrófolták az árakat, s ez a tél közeledtével tovább fog súlyosbodni. A magas villanyszámlák súlyos csapást jelentenek az alacsony jövedelműekre. Daniel Kral közgazdász a svéd köztévé stúdióbeszélgetésében azt mondta el, hogy mindenki a fogyasztástól várja a gazdaság helyrebillenését, de a magas áramárak kedvezőtlenül hatnak erre a folyamatra; sokan tartózkodnak az éttermek látogatásától, a nagyobb bevásárlásokat elhalasztják, hogy biztosan ki tudják fizetni a rezsit. Ez a folyamat lassítani fogja a gazdaság talpra állását. A nyár óta körülbelül a duplájára emelkedtek a tarifák, a növekedés belátható időn belül nem fog megállni. Az Aftonbladet napilap kutatásából az derült ki, hogy tíz megkérdezettből hatot nyugtalanítja az energiaárak emelkedése.

Forrás: SVT, Aftonbladet

Egy hajléktalan festi meg idén a Vatikán karácsonyi bélyegeit

Adam Piekarski negyvenéves festőt a Szent Péter tér oszlopsorai alatt fedezte fel Ferenc pápa alamizsnása. A fedél nélküli művész órákon keresztül festett, megörökítve a pápai állam jellegzetes eseményeit, így például a Szent Péter téren tisztálkodásra váró sorban álló hajléktalan társait, vagy a zarándokok forgatagát. Konrad Krajewski, a pápa alamizsnása jól ismerte a lengyel művészt, aki gyakran megfordult a Vatikán hajléktalanszállóján és a Szent Egyed közösség által működtetett szegények konyháján. Krajewski felfigyelt honfitársa tehetségére és az idei karácsonyi bélyegkollekció megfestésével bízta meg. Az újszülött Krisztust imádó háromkirályok-ábrázolás, valamint egy Szentcsalád-jelenet kerül be az idei bélyeggyűjteménybe. 

„Ezzel a gesztussal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a szentatya pártfogásában élő, szükséget szenvedő művészek alkotásait az egész világ megcsodálhassa” — magyarázta a döntést Krajewski.

Forrás: Lastampa

Franciaországban már a járvány ötödik hullámáról beszélnek

Franciaországban ismét emelkednek a napi új fertőzésszámok, az elmúlt három nap mindegyikén már több mint ötezer új koronavírusos fertőzést regisztráltak a hatóságok. Emmanuel Macron 2020 októberében határozta meg a napi ötezres esetszámot egyfajta referenciaértékének, amelynek az elérésekor vagy meghaladásakor már nehéz nyomon követni vagy szigorítások nélkül lassítani a vírus terjedését. 

Ugyanakkor a lakosság jelenlegi átoltottságának köszönhetően a kórházban kezeltek száma egyelőre nem növekszik kiugró mértékben, a 67,4 millió lakosú országban ugyanis már 49,85 millió ember kapta meg a teljes immunizációhoz szükséges oltását. Emellett a francia egészségügyi szakemberek elismerik, hogy a lakosság átoltottsága ellenére az ötödik hullám elkerülhetetlen. A Pasteur Intézet számításai szerint ahhoz, hogy a franciák kivédjék a további hullámokat, a hatvan éven felüli lakosság 95 százalékát kellene immunizálni, a 19–59 éves korosztálynak kilencven százalékban, a tinédzsereknek pedig hetven százalékban kellene teljes oltottsággal rendelkeznie.

Forrás: Francetvinfo

Borítókép: MTI/EPA/AFP pool/Thomas Coex

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.