Soros György nyíltan támogatja a rendőrség leépítését

Mindannyian emlékezhetünk az Egyesült Államokat tavaly szó szerint lángba borító Black Lives Matter tüntetésekre, amelyeknek egyik következménye – az emberéleteken és a dollármilliárdos anyagi káron túl – az volt, hogy elkezdték követelni a források megvonását a rendőrségtől. A társadalom ebben a kérdésben is két részre oszlott: a rendőrségi költségvetést csökkenteni akarókra (Defund the Police, jellemzően a demokraták tartoztak ide) és a rendőrséget támogatókra (Back the Blue, a legtöbb republikánus kiállt mellettük) – olvasható a Tűfalcsoport cikkében.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2021. 10. 07. 14:22
Annual Fall Meetings Of The IMF and World Bank
126307752 Fotó: Bloomberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik érintett város a csaknem egymillió lakossal rendelkező texasi Austin. A tavalyi tüntetéseket követően a városi tanács megszavazta, hogy 150 millió dollárt vonjanak meg a helyi rendőrségtől, amely a szerv teljes költségvetésének több mint harmadát jelentette. Habár 2021 elején részben helyrehozták ezt a hibát és több pénzt adtak a rendőrségnek, nem tudott minden egység ismét munkába állni. 2020 júniusa óta százötvennel kevesebb rendőr dolgozik, ami egy ekkora városnak hatalmas érvágás.

Mindeközben Austinban az elmúlt egy évben meredeken emelkedett az emberölések száma, egészen pontosan 185 százalékkal. Ráadásul a rendőrségi emberhiány miatt a lakosoktól azt kérték, hogy a 911 segélyhívó helyett a 311-es számot tárcsázzák, ha nem azonnal megoldandó vészhelyzetről van szó, ezekhez ugyanis a rendőrség már ki sem vonul. Azoknak ugyanis, akik a 911-et hívják, rekordhosszú időt, 13 percet kell várniuk, míg beszélhetnek egy operátorral, ez pedig akár emberéletekbe is kerülhet.

Austin több pontján is elhelyeztek táblákat, amelyek felhívják a figyelmet a rendőrség finanszírozásának hiányára
Fotó: YouTube

Teljesen jogos kérés tehát az austini polgárok egy részétől, hogy állítsák vissza a rendőrségnek járó forrásokat, hogy biztonságosabb városban élhessenek. 

Ezért indítottak egy Proposition A nevű petíciót, amelyet már harmincezren alá is írtak személyesen, saját kezűleg. Az aláírásgyűjtést indító SaveAustin Now-csoport célja az, hogy november 2-án szavazhassanak a polgárok arról, hogy minden ezer lakosra legalább két rendőr jusson, és a rendőröknek minden évben plusz 40 óra tréninget nyújtsanak. A városi civil szervezet érdekessége, hogy politikai táborokon átívelő tagsága és támogatottsága van, tehát a demokraták is követelik, hogy állítsák vissza Austin biztonságát – írja a Tűzfalcsoport.

Itt jön be a képbe Soros, aki szeret a zavarosban halászni, és egyáltalán nem érdeke, hogy rend legyen a városban. Október 2-án jött a hír, hogy az Open Society Policy Center az azt megelőző héten 500 ezer dollárt (mintegy 155 millió forintot) utalt a civil kezdeményezést ellenző Equity Austin nevű szervezetnek. A hírt az austini városi tanács egyik tagja, Mackenzie Kelly úgy kommentálta: 

rosszul vagyok attól, hogy a városunkon kívül élő milliárdosok beavatkoznak Austinban, hogy a polgárok által kezdeményezett szavazást meggátolják.

Soros beavatkozására a Save Austin Now vezetése adománygyűjtési kampánnyal reagált, mondván, ez is mutatja, mennyire fontos kiállni az ügy mellett

Mindeközben Magyarországon továbbra is sokan választják a rendőri hivatást. Szolgálatukért cserébe a jövő év elején hathavi fegyverpénzt kapnak, mutatva, mennyire megbecsüli őket a magyar társadalom. 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Joshua Roberts/Bloomberg via Getty Images 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.