Stoltenberg: A NATO a megváltozott biztonsági helyzethez alakítja védelmi képességeit

A NATO az ellenséges orosz tevékenység miatt megváltozott globális biztonsági helyzethez alakítja elrettentő és védelmi képességeit, és fokozza erőinek felkészültségét – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásának első munkanapját követően Brüsszelben.

Forrás: MTI2021. 10. 21. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jens Stoltenberg közölte: mivel Oroszország rakétákat telepített a tagországokkal közös határai közelébe, a tagállamok védelmi miniszterei a kollektív védelem fokozását szolgáló új célokat határozták meg annak biztosítására, hogy az euroatlanti térségben a szükséges erők a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek.

Tájékoztatása szerint ez jelentős fejlesztéseket foglal magában a lég- és rakétavédelem területén, a hagyományos képességek megerősítését jelenti ötödik generációs sugárhajtású repülőgépekkel, a hadgyakorlatok és a hírszerzés átformálását, valamint a nukleáris fenyegetésre való felkészültség és a hatékonyság javítását.

– Nem fogjuk tükrözni Oroszország destabilizáló magatartását, és nem áll szándékunkban szárazföldi nukleáris rakétákat sem telepíteni Európába – fogalmazott.

– A NATO kiegyensúlyozott politikai és katonai intézkedéscsomagot hajt végre, hogy reagáljon a fenyegetésekre. Továbbra is törekedni fog a leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési megállapodások betartatására, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására – mondta.

Afganisztánnal kapcsolatban a főtitkár azt közölte, a miniszterek értékelték a misszió eredményeit, valamint a kivonulás tanulságait. Számba vették, mely intézkedések hoztak eredményeket, melyek fulladtak kudarcba. Megvitatták, hogy a tálib kormányon milyen eszközökkel lehet számon kérni a terrorizmus elleni küzdelemre, az emberi jogok biztosítására és az országot elhagyni akaró afgánok szabad távozásának szavatolására tett vállalásokat. A szakminiszterek véleményt cseréltek arról is, miként biztosítható, hogy Afganisztán soha többé ne legyen a terroristák menedéke.

– Ébernek kell maradnunk. Figyelemmel kísérjük a nemzetközi terroristacsoportok esetleges átrendeződési kísérleteit Afganisztánban – fogalmazott.

Elmondta, a katonai szövetség augusztusban több mint 120 ezer embert evakuált Kabulból, köztük mintegy kétezer afgánt, akik a NATO-val dolgoztak együtt. Hangsúlyozta: az afganisztáni válság nem változtat azon, hogy Európának és Észak-Amerikának szoros közösséget kell alkotnia a NATO keretein belül a növekvő globális kihívásokkal szemben.

„Egységünk és erőnk az, ami biztonságunkat szavatolja. Létfontosságú, hogy továbbra is együttműködjünk a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben – tette hozzá a NATO főtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.