Lapozó: Belgiumban kamerarendszer figyeli majd a mobiltelefon képernyőjét néző sofőröket

Gibraltár kormánya visszatér a járványügyi korlátozásokhoz · Újfajta pszichés zavarként diagnosztizálták a Covid–19 okozta stresszt az olasz pszichológusok · Tarol a delta variáns Kínában: tízezer diák került karanténba.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 15. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gibraltár kormánya visszatér a járványügyi korlátozásokhoz

Az Ibériai-félsziget déli részén fekvő brit tengerentúli terület elsőként oldotta fel hónapokkal ezelőtt a koronavírus miatt hozott szigorú szabályokat, köztük a maszkviselési kötelezettséget is, miután az anyaországnak köszönhetően már tavasszal átoltották a teljes lakosságot. Most azonban a koronavírus-járvány a karácsonyt fenyegeti Gibraltáron. A napról napra növekvő esetszámok miatt a régióvezetők arra kérik a lakosságot, hogy ismét viseljék a maszkot, tartsák be a másfél méter távolságot egymástól, és ne szervezzenek egy ideig tömeges összejöveteleket. Gibraltáron több mint 400 beteget számoltak az elmúlt hetekben, ebből 200-at csak múlt héten jelentettek be az egészségügyi hatóságok. Hogy megfékezze a koronavírus-járványt, Gibraltár vezetője úgy döntött, hogy megerősítő dózissal oltja be a 40 év feletti lakosságot. Célja, hogy a gibraltári családoknak idén már ne kelljen a pandémia miatt külön tölteniük a karácsonyt.

Forrás: Antena3

Újfajta pszichés zavarként diagnosztizálták a Covid–19 okozta stresszt az olasz pszichológusok

Covid-stressz névvel vonult be a köztudatba az új mentális zavar és majdnem minden második olasz állampolgár kisebb- nagyobb mértékben tapasztalja önmagán a tüneteket. A leggyakoribb problémák az önkontroll elvesztése, szorongások, magatartási zavarok, elkeseredettség és a depresszió. Immár két éve tart az egészségügyi vészhelyzet és jelenleg a negyedik hullámnál tartunk, a kilátások azonban bizonytalanok. „A felhalmozódott fáradtság, az újabbnál újabb szabályokhoz való alkalmazkodás komolyan próbára teszik az olaszok tűrőképességét” – számolt be a felmérés eredményeiről David Lazzari, az Olasz Pszichológusok Egyesületének elnöke. A szorongások kiváltó okai közé tartozik az is, hogy számos európai ország újra lezárások és kijárási tilalom életbe léptetését volt kénytelen elrendelni. A Covid-stressz előidézői közé tartozik az állandó bizonytalanság és a kiszolgáltatottság. A nyári hónapokban a tünetek enyhülése volt tapasztalható, a téli időszak közeledtével azonban sokszorosára növekedett meg a Covid-stressz áldozatainak száma.

Forrás: Il Messaggero

Forrás: la Repubblica

Tarol a delta variáns Kínában: tízezer diák került karanténba

A koronavírus delta variánsának eddigi legnagyobb hullámával néz szembe a Kína északkeleti részén található kikötőváros, Talien. A 7,45 millió lakosú városban november 4-e óta több mint 230 új fertőzést regisztráltak a hatóságok. Tekintettel az országban korábban meghirdetett zéró tolerancia elvére, a járványügyi szakemberek azonnal szigorú intézkedéseket léptettek életbe a területen: utakat zártak le és megkezdték a város lakosainak tesztelését. Eközben a gyorsan terjedő delta variáns két gócpontjaként egy élelmiszerraktárt és a csuanghói egyetemi város két kollégiumát nevezeték meg a hatóságok, ezért az egyetem két érintett kollégiumában több mint tízezer diákot köteleztek karanténra.

Belgiumban kamerarendszer figyeli majd a mobiltelefon képernyőjét néző sofőröket

Belgiumban hamarosan okos-kamerarendszer pásztázza majd és leplezi le a volán mögött ülő és telefonjaik képernyőjét figyelő sofőröket. 

A belga kormány által kidolgozott és a közútjak biztonságát erősítő rendeletre azért van szükség, mert Belgiumban egyre több sofőr egyre gyakrabban használja a mobiltelefonját vezetés közben. A riasztó méreteket öltött szokás felsorakozik azokhoz a már ismert tényezőkhöz, amelyek korábban első helyen voltak felelősek a tragikus kimenetelű autóbalesetekért: az időskorú sofőrök, a kábítószer- és/vagy alkoholfogyasztás, valamint az egyre nagyobb zsúfoltság a közúti közlekedésben.

Belgium belügyminisztere, Annelies Verlinden szerint ezekkel a veszélyforrásokkal szemben a klasszikus eljárások már nem elegendők. Ezért a 32 konkrét javaslatot tartalmazó tervezetben a modern technológia központi szerepet kap a megfigyelésben, a bizonyításban, a büntetésben és végső soron a megelőzésben is. Az okoskamerák a szélvédőn keresztül is felismerik majd, ha a sofőr telefont tart a kezében, a lefényképezett vezetőről és az autó rendszámáról készült fotót pedig egyenesen a rendőrségnek továbbítják, ahol a felvétel ellenőrzése után megindul az eljárás a szabálysértő ellen. Belgium 2050-re szeretné nullára csökkenteni a halálos kimenetelű közúti balesetek számát.

Forrás: The Brussels Times

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.