Telegramon keresnek a migránsok gyerekeket a hatásos felvételekért

Egy nemrég nyilvánosságra került Telegram-beszélgetésből kiderül, hogyan oktatják az illegális bevándorlókat, hogy miként használhatják fel a gyerekeket propagandaanyagok készítéséhez, amit elküldhetnek majd a nemzetközi szervezeteknek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 11. 17. 11:12
null
Szeged, 2015. június 27. A Tisza árterében elfogott migránsok Szeged közelében 2015. június 27-én. A rendõrség idegenrendészeti akció keretében átfésülte a Tisza aljnövényzettel benõtt, erdõs árterét. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetésről készült felvételeket Stanisław Żaryn Mateusz, a lengyel miniszteri szakszolgálat szóvivője hozta nyilvánosságra a Twitter-oldalán, és hozzátette, „a propaganda óriási szerepet játszik Fehéroroszország Lengyelországgal szembeni fellépésében, nyomást akarnak gyakorolni a lengyel kormányra, hogy engedjék át az illegális bevándorlókat a határon.”

Kiemelte:

Főleg gyerekeket és nőket használnak fel a propagandaanyagok készítésekor. A bevándorlókat pedig arra oktatják, hogy miként használják fel a gyermekeket a határátlépésre.

– tette hozzá a lengyel miniszteri szakszolgálat szóvivője.

A megosztott képernyőfelvételeken arab nyelven írt üzenetek láthatóak, amelyeket a határon lévő migránsoknak küldtek, és az áll bennük, hogy miként tudnak „erős” képeket készíteni. Az egyik tanács szerint például, „vedd fel a gyerekeket, öleld meg őket, nézzetek ki koszosnak és fáradtnak” – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy másik hozzászóló pedig gyerekeket keresett propagandaanyagok gyártásához.

 „Az erdőben élő barátainknak szüksége van egy gyerekre, hogy videót tudjunk készíteni, amelyet elküldenénk a szervezeteknek”, írták a Telegram-beszélgetésben.

A fokozódó migránsválság miatt a lengyel kormány újabb csapatokat küldött hétfőn a határra, és aktiválta a tartalékos haderőt is – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Żaryn kiemelte, „a fehérorosz fél szándékos feszültségeszkalációjának az eredménye a most kialakult válság. A határaink környékén nagy migránscsoportok tartózkodnak, amelyeket teljes mértékben a fehérorosz biztonsági szolgálat és a hadsereg ellenőriz. Hasonló csapatok találhatók Lettország és Litvánia határán is”.

A fehérorosz–lengyel határon mindeközben nem enyhül a feszültség, több tucatnyi migráns, mintegy hatvan feldühödött ember Allah akbar kiáltással ostromolta a lengyel határt a Polowce nevű településnél, de végül nem sikerült átjutniuk – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Kedd délelőtt a lengyel határőrség közölte: a kuznicai határátkelő fehérorosz oldaláról migránsok támadják a lengyel rendvédelmieket. Stanislaw Zarynnak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivőjének közlése szerint egy lengyel rendőr komoly fejsérülést szenvedett. 

A lengyel nemzetvédelmi tárca szerint a migránsok köveket, valamint a fehéroroszoktól kapott hanggránátokat dobálnak a lengyelek irányába.

A V4NA nemzetközi hírügynökség már beszámolt arról, hogy a fehérorosz határőrökkel kapcsolatban már korábban is nyilvánosságra kerültek olyan felvételek, hogy segítik a migránsokat, és 

szándékosan hergelik őket annak érdekében, hogy még agresszívebben lépjenek fel a lengyel határőrökkel szemben. 

Nemrégen kövekkel, gerendákkal dobálták meg és fenyegették a határt védő rendőröket a migránsok, a fehérorosz hatóságok pedig vodkát vittek nekik, hogy még agresszívabbak legyenek, mondta el a RadioZET hírportálnak Mariusz Ciarka, lengyel rendőrségi szóvivő. 

Hozzátette, hogy amikor nem próbálnak áttörni a határon, olyankor 

a hatás kedvéért a kerítésnél előre állítják a gyerekeket, mögöttük a nők vannak, akik azonban csak kevesen vannak. 

A férfiak kicsit lemaradva, hátrébb állnak.

Eközben vaktölténnyel, a rendőreinkre, katonáinkra is céloznak a fehérorosz szolgálat tisztjei, és gyakran a levegőbe lőnek, hogy megfélemlítsék a határőreinket, tette hozzá a szóvivő. A gyermekek propagandacélokra való felhasználása sem új keletű.

Nemrég megdöbbentő felvétel látott napvilágot a lengyel–fehérorosz határról – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Illegális migránsok gyerekeket használtak élő pajzsként, amikor megpróbáltak bejutni az Európai Unió területére, egy kisfiúnak pedig direkt a szemébe fújták a cigarettafüstöt (4:35-től a videóban), hogy könnyezzen, amikor a határőrökkel beszél, hívja fel rá a figyelmet a wPolityce hírportál.

A könnyező kisfiúról kép is készült, ami úgy jelent meg a médiában, mintha a lengyel határőrök könnygázt alkalmaztak volna olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: a Tisza árterében elfogott migránsok Szeged közelében 2015. június 27-én (Fotó:MTI /Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.