A CDU Friedrich Merzet szeretné pártelnöknek

Hivatalosan január 21–22-én, online pártkongresszuson választják meg az új vezetőt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 17. 16:22
MERZ, Friedrich
Berlin, 2021. január 8. A kormányzó német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz az elnökjelöltek vitáján a párt berlini székházában 2021. január 8-án. A CDU elnökválasztó kongresszusát a koronavírus-járvány miatt az interneten keresztül rendezik meg január 15-16-án. MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora Fotó: Andreas Gora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagságának többsége Friedrich Merzet, a CDU–CSU Bundestag-frakció korábbi vezetőjét szeretné a pártelnöki tisztségben látni 

– derült ki a tagság körében rendezett belső szavazáson.

Merzre a szavazáson részt vevők 62,1 százaléka, abszolút többsége szavazott 

– közölte Paul Ziemiak főtitkár pénteken Berlinben. Norbert Röttgen volt szövetségi környezetvédelmi miniszter, külpolitikai szakértő 25,8 százalékot, míg Helge Braun, a kancellári hivatal korábbi főnöke 12,1 százalékot kapott. A részvétel 66,02 százalék volt.

A mintegy négyszázezer párttag a CDU történetében először hozott belső szavazáson előzetes döntést a pártelnöki tisztségről. Hivatalosan január 21–22-én, online pártkongresszuson 1001 küldött fogja megválasztani az új elnököt. Biztosra vehető, hogy tartják magukat a tagság döntéséhez. A választást utólag még levélszavazáson is meg kell majd erősíteni.

Új pártelnök választására a szeptember 26-i parlamenti voksoláson elszenvedett vereség következtében van szükség. A CDU és a bajor CSU (Keresztényszociális Unió) ugyanis történetük legrosszabb, 24,1 százalékos eredményével elveszítette a választást, és kiesett a hatalomból. Armin Laschet CDU-elnök ezt követően bejelentette lemondását. 

Jelenleg egyszerű képviselőként dolgozik a szövetségi parlamentben, és tagja a külügyi bizottságnak.

Röttgen és Merz az év elején jelöltette magát a pártelnöki tisztségre, és veszített a pártkongresszuson Laschettel szemben. Merz már harmadik alkalommal indul a pártelnökségért. Először Angela Merkel elnöki tisztségről történt leköszönése után jelentkezett, de akkor – 2018 decemberében – Annegret Kramp-Karrenbauerral szemben veszített.

Borítókép: A német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki tisztségére pályázó Friedrich Merz az elnökjelöltek vitáján a párt berlini székházában 2021. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.