Késelés volt a párizsi migránstáborban, több száz embert evakuáltak

A támadásban két migráns megsérült, egyikük súlyosan. A hatóságok kiürítették a tábort, több mint háromszáz embert szállítottak befogadó központokba – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 12. 16. 14:33
Calais, 2016. október 24. A nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstábor lakói regisztrációért állnak sorban, mielõtt csomagjaikkal elhagyják az átmeneti szállást 2016. október 24-én. Ezen a napon a francia hatóságok megkezdték a tábor felszámolását, amely során a mintegy 6400, elsõsorban szudáni, eritreai és afgán állampolgárt buszokkal szállítják át az ország különbözõ pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba. A kiürítés a tervek szerint egy hét alatt lezajlik, az elsõ napon 2400 embernek kell elhagynia az átmeneti szállást. (MTI/EPA/Etienne Laurent) Fotó: ETIENNE LAURENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késelés történt egy párizsi migránstáborban, a 12. kerületben lévő Bercy parkban, a támadásban ketten megsérültek, egyikük súlyosan, írja cikkében a Le Figaro. A késelés oka egyelőre ismeretlen, a Le Monde értesülései szerint a támadással egy 67 éves férfit gyanúsítanak, akit a rendőrség őrizetbe is vett.

Az Utopia 56 nevű, migránsokat támogató civil szervezet Twitter-bejegyzéséből is csak annyi derül ki, hogy szerintük azért támadtak rá a bevándorlókra, mert idegenek. A társaság gyülekezést szervezett a parkban élő migránsok iránti támogatásuk kifejezése érdekében.

Bár a támadás december 8-án történt, a lapok csak most számoltak be róla, a Párizs környéki Île-de-France régió prefektúrájának közleményéből pedig kiderül, hogy a hatóságok evakuálták a tábort, összesen 331 személyt szállítottak át befogadóközpontokba – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

A közlemény arról is beszámol, hogy az összes menedékkérőt a régióban szállásolták el a hatóságok, de 52 személy, akik családjukkal éltek a táborban, nem vettek részt a műveletben, ők a fővárosban lévő nappali ellátó központokba mentek.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a bevándorlók szociális, egészségügyi és adminisztratív támogatásban részesülnek, illetve az állami hatóságoknak arra is van gondjuk, hogy megfelelő szálláshelyre irányítsák őket. Az ideiglenes szálláshelyeken minden migránsnak lehetősége van arra, hogy koronavírustesztet csináltasson, és pozitív eredmény esetén egy ellátóközpontba irányítják őket, amennyiben nem olyan súlyos az állapotuk, hogy kórházi kezelésre lenne szükség – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A prefektus közleményéből az is kiderül, hogy 

a francia főváros környékén igencsak sok a migráns, az idén eddig 27 akció keretében 7197 embert szállítottak befogadóközpontokba. 

A szöveg értelmében az állam állandó készenlétben van a legkiszolgáltatottabb emberek védelme érdekében, csak a Párizs környéki Île-de-France régióban minden este 155 000 ember elszállásolásáról gondoskodnak.

Ezek az adatok erősen megkérdőjelezik Pierre Mathurin, az Utopia 56 egyesület párizsi képviselőjének azon állítását, mely szerint a hatóságok tétlenek a migránshelyzettel kapcsolatban, és tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy végre cselekedjenek és vállalják a felelősségüket – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Borítókép: A nyugat-franciaországi Calais-nál kialakult, Dzsungel néven ismertté vált migránstábor lakói regisztrációért állnak sorban, mielőtt csomagjaikkal elhagyják az átmeneti szállást 2016. október 24-én  (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.