időjárás °C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Karl Nehammer lesz az új osztrák kancellár

Koren-Karczub Tímea
2021.12.03. 12:07 2021.12.03. 17:59
Karl Nehammer lesz az új osztrák kancellár

– Ma egyhangúlag kineveztek az Osztrák Néppárt elnökének – jelentette ki Karl Nehammer az Osztrák Néppárt (ÖVP) pénteki sajtótájékoztatóján, aki egyben Ausztria új kancellárja is lesz. Az eddigi belügyminisztert azok után választotta meg pártja a tisztségre, hogy Sebastian Kurz előző nap bejelentette, visszavonul a politikai élettől, és ezt követőn Alexander Schallenberg kancellár is lemondott. 

Az ÖVP azért hívta össze a pénteki ülését, hogy olyan személyt válasszon, aki egymaga látja el a kancellári és a pártelnöki tisztséget is.

A „csodagyerekként” emlegetett Sebastian Kurz októberben távozott a kancellári székből, miután a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított ellene. A 35 éves politikus helyét Alexander Schallenberg vette át, Sebastian Kurz azonban az ÖVP, illetve a párt parlamenti frakciójának vezetője maradt. A politikus azonban ezeket a pozíciókat is feladta arra hivatkozva, hogy több időt szeretne tölteni újszülött fiával.

– Nagy megtiszteltetés és kiváltság a számomra, hogy az „új” néppártot vezethetem

– fejezte ki örömét Karl Nehammer. Hozzátette: „aktívan formálni” kívánja az osztrák politikai életet, ám tartani akarja az ÖVP irányvonalait a biztonság és a bevándorlás kérdéseiben. 

Az egykori hivatásos katona az illegális migrációval és a szélsőséges iszlamizmussal szemben keményen lépne fel az osztrák sajtó szerint.

A sajtótájékoztatón Karl Nehammer ismertette a további új kinevezéseket is a kormányon belül. Gerhard Karner veszi át a belügyminiszteri tisztséget Nehammertől, Alexander Schallenberget pedig külügyminiszternek nevezték ki. Mivel csütörtökön pár órával Schallenberg és Kurz lemondása után szövetségesük, Gernot Blümel pénzügyminiszter szintén bejelentette, hogy távozik tisztségéből, az ő helyére Magnus Brunner kerül.

Borítókép: Karl Nehammer, Ausztria új kancellárja (Fotó: Facebook/Karl Nehammer)