időjárás 27°C Hella 2022. május 27.
logo

Magyar katonák segíthetnek a lengyel–belarusz határon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.03. 17:43
Magyar katonák segíthetnek a lengyel–belarusz határon

Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel–belarusz határon fennálló válságban – közölte pénteken Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. Sajtóértekezletén Błaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel–belarusz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója. Közölte: jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről. „Arról egyeztetünk, hogy mikor és milyen formában kapnánk e támogatást” – tette hozzá a lengyel nemzetvédelmi miniszter.

Błaszczak szerint Varsó a „legjobb megoldásnak” azt tartaná, ha a magyar és a cseh katonák a belarusz határon emelt, a migránsok ostromaikor megrongált drótkerítés, valamint a határ menti utak karbantartását vállalnák el.

A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg. A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.

A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A belarusz–lengyel határon az év elejétől közel negyvenezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint. Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig öt méter magas acélfalat emel a Belarusszal közös határszakaszon.

A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé. A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határ menti térségben. Ennek kapcsán pénteken a határhoz közeli Poplawce községben sajtóközpontot nyitottak meg.

Borítókép: Lengyel katonák, rendőrök és határőrök állnak a lengyel–belarusz határ mentén húzódó kerítés mellett Kuznica közelében 2021. november 11-én. (Fotó: MTI/EPA//Irek Dorozanski)