Több száz, az Egyesült Államokba tartó embert tartóztattak fel

Idén mind ez idáig ez volt a legnagyobb csoport, amely megkísérelte az átkelést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 16. 11:34
null
Copan, 2021. január 16. Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én. A guatemalai hatóságok közölték, hogy a becslésük szerint körülbelül 4500 embert számláló tömegben sok a gyerek, ezért nem léptek fel ellenük erõszakkal. A hírre Guatemala és Honduras több ezer katonát rendelt a határra, és Mexikó is megszigorította déli határának ellenõrzését. MTI/EPA/EFE/Jose Valle Fotó: Jose Valle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz, Hondurasból és Nicaraguából az Egyesült Államokba tartó embert tartóztatott fel a guatemalai határőrség szombaton. Guatemalai hatóságok szerint a biztonsági erők pajzsokkal lökdösték vissza az embereket a határ hondurasi oldalára. A kiérkező rendőröket többen megdobálták, és összecsapásokat is jelentettek. A hatóságok hozzátették, hogy mintegy százan lépték át a határt illegálisan, akik közül 36-ot sikerült visszatoloncolniuk Hondurasba. A hondurasi rendőrség eközben úttorlaszokat állított fel a határ felé vezető utakon.

Idén mind ez idáig ez volt a legnagyobb csoport, amely megkísérelte az átkelést.

Hondurasból az emberek néhány nappal Xiomara Castro megválasztott hondurasi elnök január 27-i beiktatása előtt indultak útnak. Castro korábban azt ígérte, felveszi a harcot az elvándorlás egyik fő okának tartott korrupció ellen, a határon várakozó hondurasiak közül pedig többen arról beszéltek, hogy nem találnak munkát hazájukban. Nicaraguából sokan Daniel Ortega novemberi újraválasztása után indultak útnak. A mexikói menekültügyi hatóság év elején azt közölte, rekordszámú menedékkérelmet nyújtottak be tavaly Mexikóban, a legtöbb menedékkérő Haitiből és Hondurasból érkezett Mexikóba, sok közülük pedig gyaníthatóan az Egyesült Államokba akart bejutni Mexikón keresztül. A statisztikák szerint tavaly érezhetően emelkedett azoknak a száma is, akik illegálisan kísérelték meg átlépni az Egyesült Államok déli határát.

Borítókép: Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jose Valle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.