időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Több száz, az Egyesült Államokba tartó embert tartóztattak fel

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.16. 11:34
Több száz, az Egyesült Államokba tartó embert tartóztattak fel

Több száz, Hondurasból és Nicaraguából az Egyesült Államokba tartó embert tartóztatott fel a guatemalai határőrség szombaton. Guatemalai hatóságok szerint a biztonsági erők pajzsokkal lökdösték vissza az embereket a határ hondurasi oldalára. A kiérkező rendőröket többen megdobálták, és összecsapásokat is jelentettek. A hatóságok hozzátették, hogy mintegy százan lépték át a határt illegálisan, akik közül 36-ot sikerült visszatoloncolniuk Hondurasba. A hondurasi rendőrség eközben úttorlaszokat állított fel a határ felé vezető utakon.

Idén mind ez idáig ez volt a legnagyobb csoport, amely megkísérelte az átkelést.

Hondurasból az emberek néhány nappal Xiomara Castro megválasztott hondurasi elnök január 27-i beiktatása előtt indultak útnak. Castro korábban azt ígérte, felveszi a harcot az elvándorlás egyik fő okának tartott korrupció ellen, a határon várakozó hondurasiak közül pedig többen arról beszéltek, hogy nem találnak munkát hazájukban. Nicaraguából sokan Daniel Ortega novemberi újraválasztása után indultak útnak. A mexikói menekültügyi hatóság év elején azt közölte, rekordszámú menedékkérelmet nyújtottak be tavaly Mexikóban, a legtöbb menedékkérő Haitiből és Hondurasból érkezett Mexikóba, sok közülük pedig gyaníthatóan az Egyesült Államokba akart bejutni Mexikón keresztül. A statisztikák szerint tavaly érezhetően emelkedett azoknak a száma is, akik illegálisan kísérelték meg átlépni az Egyesült Államok déli határát.

Borítókép: Az Egyesült Államokba eljutni akaró hondurasi emberek érkeznek a Guatemala és Honduras közötti határra, a hondurasi Copanba 2021. január 15-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Jose Valle)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.