Kémkedéssel vádolt orosz diplomatákat utasít ki Lengyelország

Az intézkedés negyvenöt személyt érint, Varsó szerint az orosz titkosszolgálat tisztviselői.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 23. 11:31
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tanácskozáson vesz részt Moszkvában 2022. március 22-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenöt, Oroszországnak kémkedő diplomata listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a varsói külügyminisztériumnak, az érintettek sürgős kiutasítását kérve – közölte szerdai sajtóértekezletén Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivője. 

Az ABW által kedden a külügyminisztériumnak továbbított listán szereplő, diplomáciai státust élvező személyek valójában Lengyelország, valamint partnerei ellen folytatnak hírszerzési tevékenységet

– mondta el Zaryn.

A kiutasítandó diplomaták az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztjei, illetve olyan személyek, akik együttműködtek velük – tette hozzá a szóvivő. Aláhúzta: a szóban forgó diplomaták cselekedetei összeegyeztethetetlenek a lengyel joggal, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel is. A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető közlemény szerint a kiutasítási javaslatot az ABW Oroszországnak a Lengyelország, valamint szövetségesei iránti politikájával indokolta meg, és figyelembe vette az Ukrajnával szembeni orosz agressziót is. A lista létezését Piotr Müller kormányszóvivő is megerősítette, hozzátette, az orosz nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba.

Az azonosított orosz titkosszolgálati tisztek egyikét akkor leplezték le, amikor egy lengyel állampolgár ügyében folytattak nyomozást

– áll a közleményben.

A március 17-én őrizetbe vett, majd az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) javára folytatott kémkedés gyanúja miatt három hónapos előzetes letartóztatásba helyezett lengyel férfiról Zaryn a sajtóértekezletén elmondta: az illető a varsói anyakönyvi hivatalnál dolgozott. A szóvivő aláhúzta: tekintettel a gyanúsított számára a munkavégzése során elérhető iratok jellegére, az ő együttműködése az orosz titkosszolgálattal reális veszélyt jelentett Lengyelország biztonságára. A további lépéseket várhatóan szerda délután jelenti be Varsó. A lengyel Onet.pl hírportál értesülései szerint a listára felkerültek többek közt a varsói orosz nagykövetség alkalmazottai, valamint házastársaik, akiknek szintén feladataik közé tartozott az információgyűjtés.

A „különféle diplomáciai státuszú” orosz állampolgárok kiutasítását megerősítette szerda déli sajtóértekezletén Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő. Közölte: a diplomatáknak öt napon belül kell elhagyniuk Lengyelország területét, egy kiutasított férfinak pedig 48 órán belül kell távoznia.

A varsói orosz nagykövetség személyzeti állománya „jelentős csökkentéséről” szóló döntést a szövetségesekkel egyeztetve hozták meg – tette hozzá Jasina. Aláhúzta: a lengyel-orosz kapcsolatok jelenlegi állapota miatt nem indokolt az orosz diplomáciai személyzet „ilyen nagy létszámának” megőrzése. Mint megjegyezte, az oroszországi lengyel külképviseleteken lényegesen kevesebben dolgoznak, mint ahány diplomata Oroszországot képviseli Lengyelországban. Utalva az ukrajnai háborúra, Jasina leszögezte: Moszkva a konfliktusban fő ellenségnek tartja Lengyelországot és a nyugati államokat, az orosz hírszerzés szerinte törvénytelen tevékenysége pedig veszélyt jelent nemcsak Lengyelország, hanem az európai uniós és NATO-szövetségesek számára, és fenyegetést jelent a lengyelországi ukrán menekültekre nézve is.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.