Mario Draghi: Moszkvától függ a diplomáciai megoldás sikere

Az olasz kormányfő szerint Putyin eddig nem mutatott érdeklődést az eredményes tárgyalások iránt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 23. 15:07
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi közösségnek a béke érdekében végzett diplomáciai erőfeszítése Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenállásába ütközik az olasz miniszterelnök Mario Draghi szerint, aki az Európai Unió és a Kína közötti párbeszéd erősítését szorgalmazta az EU állam- és kormányfői találkozóját megelőző beszédében a római parlamentben szerdán. Mario Draghi azt hangoztatta, hogy Olaszország a nemzetközi közösséggel együtt az ukrajnai háború befejezésén munkálkodik, de „a béke melletti elkötelezettségünk Putyinéval ütközik, aki nem mutat érdeklődést sem a tűzszünet, sem a tárgyalások sikere iránt”. Emlékeztetett, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron több alkalommal beszélt személyesen Vlagyimir Putyinnal, ez idáig eredmény nélkül. A diplomáciai erőfeszítés csakis akkor lesz sikeres, ha ezt Moszkva is akarja – vélekedett a római kormányfő.

Nem lehet megbocsátani azt, aki támad, nincsen felmentés Putyin számára

– jelentette ki Mario Draghi.

Hibának nevezte viszont a Nyugat és Oroszország szembeállítását, mivel ez – tette hozzá – „civilizációs összecsapáshoz” vezethet. Arra kérte Kínát, hogy ne egyoldalúan Moszkvát támogassa, hanem vegyen részt a nemzetközi közvetítésben. Mario Draghi szerint nyitva kell tartani a párbeszéd csatornáját az Európai Unió és Peking között, amelyre jó lehetőséget kínál a közelgő, április elsejei EU–Kína találkozó. Az olasz miniszterelnök ismételten hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban akarja látni Ukrajnát, de megjegyezte, hogy annak folyamata hosszú időt igényel. Hasonlóképpen Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozását is támogatta, hozzátéve: a nyugat-balkáni térségben meg kell előzni, hogy Moszkva esetleges lépései destabilizálódáshoz vezessenek. Az Európai Központi Bank (EKB) volt elnökéből lett közgazdász kormányfő kitért az Olaszországban is ugrásszerűen megemelkedett energia- és élelmiszerárak kérdésére. Hétfői adatokra hivatkozva elmondta, hogy a dízel literenkénti ára Németországban két euró harminc cent, Franciaországban 2,14, Olaszországban pedig 2,15 euró. Draghi közös és „ambiciózus” európai energetikai politikát szorgalmazott, árplafon megszabásával a földgázpiacon.

Felsorolta, hogy februárban az élelmiszerek ára Olaszországban több mint öt százalékkal emelkedett januárhoz képest: a tészta tizenegy, a cukor és a kenyér öt, valamint a hús négy százalékkal drágult. Kiemelt célnak nevezte a mikrochip-, valamint a félvezetékek gyártásának erősítését Európában. Draghi Róma támogatásáról biztosította a közös európai haderő felállítását, és azt hangoztatta, hogy az erős Európa erősebbé teszi a NATO-t. Mario Draghi az utóbbi egy hétben Rómában egyeztetett a spanyol, a portugál és videó-összeköttetésben a görög miniszterelnökkel a dél-európai energetikai források kihasználásáról. Részt vett a Joe Biden amerikai elnökkel, Emmanuel Macronnal, a brit kormányfő Boris Johnsonnal és a német elnök Olaf Scholzcal közös telefonos tárgyaláson. Kedden pedig újabb telefonos beszélgetést folytatott a francia elnökkel.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót Rómában 2021. december 22-én. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.