A Covid-fertőzöttek csupán 29 százaléka épül fel teljesen

Egy új tanulmány szerint a poszt-Covid megfelelő kezelése kritikus jelentőségű a jövőre nézve.

Belák Tamás
Forrás: Mirror.co.uk2022. 04. 26. 11:00
null
Székesfehérvár, 2021. április 29. Védõfelszerelést viselõ orvos ultrahangos vizsgálatot végez egy betegen a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők beszámolói szerint több százezer koronavírus-fertőzött jóval a gyógyulás után is jellemző Covid-tünetektől – fáradtságtól, izomfájdalomtól, alváshiánytól és légzési nehézségektől – szenved – olvasható az angol Mirror cikkében.

A Leicester Egyetem kutatócsoportja több mint kétezer beteg gyógyulási folyamatát követve írta meg a tanulmányt, mely szerint a poszt-Covid óriási hatással lesz az életünkre, ezért kritikus jelentőségű, hogy megfelelően kezeljük azt.

A jelentés egyik szerzője, Chris Brightling professzor úgy fogalmazott:

Hatásos kezelések nélkül a poszt-Covid elterjedt, hosszú távú állapottá válhat.

Rachael Evans – a tanulmány egy másik szerzője – elmondta, hogy a koronavírussal fertőzöttek mindössze 25 százaléka épült fel teljesen öt hónap alatt, és csupán 29 százalék egy év leforgása alatt.

A Glasgow-i SEC konferenciaközpontból kialakított ideiglenes kórház 2020. április 20-án, a megnyitás előtt. Az elmúlt két évben több mint 750 ezer ember került kórházba koronavírus-fertőzés miatt az Egyesült Királyságban. (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

Ez nagyon alacsony arányú gyógyulást jelent a mentális egészség, a szervi károsodás és az életminőség szempontjából. Sokkoló volt látni

– fogalmazott.

Ahogy a Mirror a cikke írja, az új tanulmány rámutatott arra is, hogy a lélegeztetőgépre kötött betegek különösen gyenge eredményeket mutattak gyógyulás tekintetében.

A kutatócsoport szerint poszt-Covid tünetek a nőket és a túlsúlyos embereket sújtják leginkább, ehhez azonban – Evans elmondása szerint – az is hozzátartozik, hogy – bár gyorsabb felépülést mutatnak – a férfiak nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint a nők.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos ultrahangos vizsgálatot végez egy betegen a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.