időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Nincs igazi gyógymód a poszt-Covid-szindrómára

Forrás: Vg.hu
2022.04.07. 10:55 2022.04.07. 11:48
Nincs igazi gyógymód a poszt-Covid-szindrómára

Az amerikai kormány kedden jelentette be, hogy prioritásként kezeli a hosszú lefolyású Covidot, és bemutatta a tünetegyüttes kezelésére irányuló erőfeszítéseket támogató tervezetet – adta hírül a VG.

A koronavírus-fertőzés krónikus tüneteivel való együttélés emberek tízmillióit érinti. A kutatók számára is rejtély egyelőre, hogy mely tünetek jellemzik pontosan a poszt-Covidot, milyen hosszú ideig tart, vagy azt, hogy egyeseknél miért alakul ki, míg másoknál nem. Becslések szerint a hosszú lefolyású Covid január óta csak az Egyesült Államokban együttesen 386 milliárd dollárba került az állampolgároknak – számolt be a CNN.

Abban az esetben beszélhetünk poszt-Covid szindrómáról ha a beteg tünetei a fertőzést követő négy, vagy annál több hétig fennállnak

 – jelentette az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC). Egyes esetekben a vírusfertőzés okozta közvetlen sejtkárosodás okozhatja, míg másoknál az immunrendszer túlzott aktivitása tehető felelőssé a hosszú távú tünetegyüttes kialakulásában.

Nem tudni, hogy pontosan hányan küzdenek a koronavírus krónikus tüneteivel: az állapot korra, nemre, származásra való tekintet nélkül bárkit érinthet, illetve enyhe, vagy akár tünetmentes fertőzés után is kialakulhatnak, és rövid ideig vagy akár évekig is elhúzódhatnak.

A tünetek változatossága miatt nehéz felállítani a pontos diagnózist

Az alábbi tünetek jellemezhetik a poszt-Covid-szindrómát a CDC által összeállított lista szerint: légzési nehézség, fáradtság, alvászavarok, köhögés, mellkasi és gyomorfájdalom, fejfájás, szívdobogás és egyéb szívproblémák, magas vérnyomás, ízületi és izomfájdalmak, bőr alatti tűszúrás érzése, láz, szédülés, kiütések, hasmenés, felborult menstruációs ciklus, 2-es típusú cukorbetegség, hajhullás, kiütések, homályos vagy kettős látás, valamint a szaglás vagy ízérzés elvesztése.

A poszt-Covid a mentális egészségre is kihatással lehet: a betegek sokszor megmagyarázhatatlan hangulatváltozásokról, koncentrálási nehézségekről, memóriaproblémákról, nyelvi és kognitív nehézségekről, valamint poszttraumás stressz szindrómáról számoltak be – olvasható a VG-n megjelent cikkben.

Egyes tanulmányok szerint a vírus fizikai változásokat idézhet elő az agyban, és ez állhat a kognitív problémák hátterében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a tünetek változékony intenzitásúak lehetnek, és bizonyos esetekben akár olyan szélsőségesek is lehetnek, hogy teljesen lekorlátozhatja a beteg mindennapi életét. Júliustól az amerikai kormányzat a hosszú Covidot a fogyatékosságok közé sorolta be az amerikai fogyatékossági törvény értelmében.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.