Diplomáciai lépések követik a bucsai tömeggyilkosságot

Litvánia és Németország is orosz diplomatákat utasított ki a mészárlásról szóló jelentések hallatán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 04. 20:33
null
Bucsa, 2022. április 4. Újságírók egy tömegsírt fényképeznek egy templom közelében a Kijev melletti Bucsában 2022. április 3-án. MTI/AP/Rodrigo Abd Fotó: Rodrigo Abd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia bejelentette hétfőn, hogy kiutasítja az országból az orosz nagykövetet, és visszahívja moszkvai nagykövetét az Ukrajna elleni orosz háború és az orosz katonák által elkövetett kegyetlenkedések miatt. – Válaszul a szuverén Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, valamint az orosz fegyveres erőknek a megszállt ukrán városokban elkövetett atrocitásaira, közöttük a Bucsában elkövetett borzalmas tömeggyilkosságra, a litván kormány úgy döntött, hogy csökkenti a diplomáciai képviselet létszámát, és az Oroszországi Föderáció nagykövetének el kell hagynia Litvániát – jelentette ki újságírók előtt Gabrielius Landsbergis külügyminiszter.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője a vilniusi bejelentésre az AFP francia hírügynökségnek reagálva gyors viszontintézkedéseket helyezett kilátásba. – Nem kell hozzá sok idő, hogy bekövetkezzenek a viszontintézkedések – mondta Marija Zaharova.

Landsbergis közölte azt is, hogy Litvánia bezárja a Klaipédiában működő orosz konzulátust.

A nyugat-litvániai kikötőváros lakosainak mintegy húsz százaléka az orosz kisebbséghez tartozik. A külügyminiszter továbbá elmondta, Litvánia nagykövete visszatér Kijevbe. Hozzátette: Litvánia európai uniós és NATO-partnereit tájékoztatták az orosz nagykövet kiutasításáról, és felszólították őket, hogy járjanak el hasonlóképpen.

A szomszédos Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics közölte, hogy Riga szűkíti a diplomáciai kapcsolatait az Oroszországi Föderációval – jelentette a Baltic News Service hírügynökség. A miniszter Twitter-üzenete szerint a konkrét lépéseket később ismertetik.

Nemkívánatos személynek minősítették és kiutasították Németországból a berlini orosz nagykövetség negyven diplomatáját 

– közölték hétfőn Berlinben is. Annalena Baerbock külügyminiszter közleménye szerint az orosz megszállás alól felszabadított Bucsából érkező képek az orosz vezetés és a propagandáját követők hihetetlen brutalitásáról, minden határt átlépő pusztítási szándékáról tanúskodnak.

Hozzátette, hogy hasonló képektől kell tartanunk sok más, az orosz csapatok által megszállt ukrajnai településről is. Kifejtette, hogy szembe kell szállni ezzel az embertelenséggel, és világossá kell tenni, hogy „kiállunk a szabadságunkért, és készen állnunk megvédésére”. – A kormány ezért úgy döntött, hogy nemkívánatosnak nyilvánítja az orosz nagykövetség diplomáciai személyzetének jelentős számú tagját, akik „nap mint nap a szabadságunk, a társadalmunk kohéziója ellen dolgoztak itt Németországban”.

Borítókép: Tömegsír a Kijev melletti Bucsában 2022. április 3-án (Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.