Frontex: Jelentősen megnövekedett a migrációs nyomás idén

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 19. 17:11
null
Dover, 2022. április 15. A La Manche-csatornán átkelt illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötõjébe 2022. április 15-én. Nagy-Britannia új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával, amelynek értelmében mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. Az Angliát az európai kontinenstõl elválasztó La Manche-csatornán naponta százak igyekeznek Nagy-Britanniába jutni. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta – írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) a kedden közzétett jelentésében. A jelentéshez kapcsolódó sajtóközlemény szerint az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban. 

A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy harminc százalékkal emelkedett a határsértések száma.  

A migrációs nyomás a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb, itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. 

A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt. A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban több mint kétszeresére, valamivel több mint hétezerre nőtt az illegális belépések száma a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest. A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek.  A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben hetven százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma. A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.

A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, és meghaladta a 8900-at. A migránsok valamivel több mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben – közölte jelentésében a Frontex.

Borítókép: A La Manche csatornán átkelt illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötőjébe 2022. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.