London megegyezett Ruandával az illegális migránsok áthelyezéséről

A menedékkérelmek lebonyolításáért 120 millió fontot kap a közép-afrikai ország az Egyesült Királyságtól.

2022. 04. 14. 16:01
null
Dover, 2021. július 22. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelõ illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határõrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére õket 2021. július 22-én. Franciaországból eddig annyi migráns érkezett a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába, amennyi az egész tavalyi évben összesen. MTI/EPA/Vickie Flores Fotó: Vickie Flores
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány bejelentette, Ruandába küldené az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat menedékkérelmük feldolgozásának idejére. Az új törvénytervezet értelmében repülővel szállítanák el a közép-afrikai országba azokat a migránsokat, akik a La Manche csatornán keresztül érik el a brit partokat. A Nagy-Britanniát a kontinenstől elválasztó tengerszoros a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózóútvonala, és az átkelés rendkívül veszélyes.

– Egy harmadik országba vagy származási országukba küldjük vissza a jövőben azokat a migránsokat, akik illegális útvonalakon próbálnak meg az Egyesült Királyságba jutni – jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön, a partvidéki Kent városában. 

Priti Patel brit belügyminiszter már alá is írta Ruandában a két ország közötti megállapodást.

A menedékkérelmek elbírálásának lebonyolításáért cserébe Ruanda 120 millió fontot kap. Ahogyan korábban lapunk is megírta, a közép-afrikai ország 2009-ben csatlakozott a Nemzetközösséghez, így Nagy-Britannia azóta is az egyik fő pénzügyi támogatója és szövetségese.

A tervek szerint az új jogszabály kizárólag az egyedülálló férfiakat érintené, akik a legtöbb esetben gazdasági migránsok – vagyis olyan személyek, akik önkéntesen, a jobb pénzügyi lehetőségek reményében távoznak hazájukból. London szerint így méltányosabban tudnak majd különbséget tenni a menedékkérők, a menekültek és a gazdasági migránsok között.

A miniszterelnök nemtetszésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy azok, akik embercsempészek segítségével próbálnak eljutni Nagy-Britanniába, gyakran könnyebben teszik ezt meg, mint azok, akik legális utat választanak az országba való bejutáshoz. 

A tavalyi évben összesen 28 526-an keltek át az életveszélyes csatornán, míg 2020-ban összesen 8404-an tették meg ugyanezt. A miniszterelnök elmondása szerint szerdán közel 600-an érték el a brit partokat csónakokkal, és heteken belül ez a napi adat akár az ezret is elérheti.

Boris Johnson beszédében egyúttal elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint drákói szigort alkalmaznak a bevándorlókkal szemben. Ellenzéki részről ugyanis hevesen bírálják az elképzelést, amiért egy „diktatórikus államba” küldenék az embereket, ahonnét mások menekülnek. A Munkáspárt végrehajthatatlannak és etikátlannak nevezte a törvényjavaslatot, a Liberális Demokraták pedig arról beszéltek, hogy a terv kivitelezése drága és eredménytelen lesz.

– Ruanda az egyik legbiztonságosabb ország, amely világszerte elismert a bevándorlók befogadása terén – hangsúlyozta a kormányfő. 

A migráció kezelésének kiszervezése megoldást jelent a globális migrációs áradatok által okozott problémákra, így elképzelhető, hogy más országok – beleértve európai államokat – követik Nagy-Britannia példáját

– fűzte hozzá. Az Egyesült Királyság egyébként nem az első európai ország, amely így cselekedne, Dánia tavaly nyáron törvényt fogadott el arról, hogy harmadik országba helyezné át a bevándorlókat.

A brit kormány már tavaly kilátásba helyezte, hogy menekültügyi rendszerének drasztikus átdolgozására készül annak érdekében, hogy visszaszorítsák az illegális bevándorlást és határozottan fellépjenek az embercsempészek ellen. Bírálói szerint Boris Johnson azért most jelentette be a Ruandával kötött megállapodást, hogy elterelje a figyelmet megbírságolásáról. Kedden a londoni rendőrség ugyanis pénzbírságot rótt ki a miniszterelnökre a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott összejövetelek miatt. 

Borítókép: Franciaországból a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határőrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2021. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.