Ruandába küldené az illegális migránsokat Nagy-Britannia

London fizetne az afrikai országnak, hogy náluk bírálják el a bevándorlók kérelmeit.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 11:48
null
Dover, 2021. december 17. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelõ illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötõjébe 2021. december 17-én. A migránsokat a brit határõrség hajója vette fedélzetére a tengeren. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Johnson brit miniszterelnök hamarosan bejelentheti, hogy Ruandába küldik az országba érkező illegális migránsokat – értesült a The Times brit napilap. Információik szerint a bevándorlókat repülővel szállítanák az afrikai országba, hogy ott bírálják el kérelmeiket, amiért cserébe Ruanda – pontosabb összeg megnevezése nélkül – „fontmilliókat” kapna. A migráció kezelésének „kiszervezéséről” harmadik országba élénk politikai vita dúl. Ellenzéki részről hevesen bírálják az elképzelést, amiért egy „diktatórikus államba” küldenék az embereket, ahonnét mások menekülnek. Korábban egyébként Ghána, illetve Albánia is felmerült lehetséges célországként. 

A döntés azért is sürgető, mert idén eddig 4500 illegális bevándorló érkezett Nagy-Britanniába a La Manche csatornán keresztül. Tavaly június volt, mire elérték ezt a számot, végül 2021-ben több mint 28 ezerrel zártak. Tehát idén minden bizonnyal a rekord megdőlésével lehet számolni. 

A migráció kezelésének kiszervezése nem példátlan gyakorlat. Izrael korábban éppen Ruandába és Ugandába küldött „önkéntes alapon” illegális bevándorlókat. Ausztrália politikája is ezen alapul; az illegális bevándorlókat Nauru és Manus szigetekre küldik.

Hogy jött szóba egyáltalán Ruanda? A közép-afrikai ország előbb német gyarmat volt, majd Belgium irányította, illetve mindig erős francia kötődése volt. 

Az 1994-es népirtás után azonban a britek jelentős szerepet játszottak az államépítésben és a gazdaság talpra állításában.

Ezért aztán külpolitikai fordulatként 2009-ben csatlakoztak a Nemzetközösséghez (miközben a Frankofónia tagjai is). Nagy-Britannia azóta is az afrikai állam egyik fő pénzügyi támogatója és szövetségese.

Ruandában egyébként máig hat a népirtás emléke. Éppen a minap ítélték másodfokon is 25 év börtönbüntetésre terrorizmus vádjával az ellenzéki Paul Rusesabaginát, azt az egykori szállodaigazgatót, akit az 1994-es ruandai népirtásról szóló, Hotel Ruanda című filmben életmentő hősként mutattak be. A Ruandában többségben lévő hutu nemzetiségűek mérsékeltjei közé tartozó Paul Rusesabagina 2004-ben lett ismert, amikor a mozikba került a Hotel Ruanda című film, amely arról szól, hogy a kigali Mille Collines szálloda igazgatójaként több mint ezer ember életét mentette meg az 1994-es népirtás idején, amelyben az ENSZ adatai szerint 800 ezer, többségében a tuszi kisebbséghez tartozó embert gyilkoltak meg – emlékeztetett az MTI. 1996 óta az Egyesült Államokban, majd Belgiumban élt száműzetésben, majd 2020-ban tisztázatlan körülmények között őrizetbe vették, amikor leszállt egy repülőről, amelyről úgy tudta, hogy Burundiba tart.

 

Borítókép: Franciaországból a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlók érkeznek Dover kikötőjébe 2021. december 17-én. A migránsokat a brit határőrség hajója vette fedélzetére a tengeren (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.