Bukhat Boris Johnson a partygate miatt?

Esze ágában sincs lemondani Boris Johnson brit miniszterelnöknek és Rishi Sunak pénzügyminiszternek, amiért két évvel ezelőtt partiztak a legszigorúbb Covid-ellenes intézkedések idején. Mindazonáltal az elmúlt egy-két nap a legkínosabbnak bizonyult a kormányfő politikai pályafutása alatt.

Mártonffy Attila
2022. 04. 13. 13:28
JOHNSON, Boris; PUTYIN, Vlagyimir
London, 2022. március 15. Boris Johnson brit miniszterelnök a Nagy-Britannia vezette Közös Expedíciós Erõk (JEF) nevû katonai szövetség tanácskozásán Londonban 2022. március 15-én. A 2012 decemberében létrehozott JEF tagjai: Nagy-Britannia, Dánia, a három balti állam, Észország, Lettország és Litvánia, valamint Hollandia, Norvégia, Finnország, Izland és Svédország. A tanácskozáson az észak-európai állam-, illetve kormányfõk az ukrajnai háború fejleményeit vitatják meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA pool/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzbírságot rótt ki Boris Johnson brit miniszterelnökre kedden a londoni rendőrség a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt zárlatok idején tartott partik miatt. Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és Sadiq Khan, London ugyancsak munkáspárti polgármestere a Scotland Yard döntésének bejelentése után 

lemondásra szólította fel a konzervatív párti kormányfőt, ahogy ez illene is a hosszú évek alatt kialakult íratlan etikai protokoll szerint.

Ed Davey, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője keddi nyilatkozatában követelte, hogy a kormány soron kívül hívja össze a tavaszi szünetét töltő parlamentet és a képviselők tartsanak bizalmi szavazást Johnsonról. A londoni miniszterelnöki hivatal keddi bejelentése szerint a rendőrség Johnson feleségét, valamint Rishi Sunak pénzügyminisztert is megbírságolta. Az ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányává fajult – írja az MTI.
A múlt év végén és az idei év elején egymás után kerültek nyilvánosságra értesülések arról, hogy Johnson hivatalában a szigorú járványügyi korlátozások idején több kerti partit, társasági összejövetelt is tartottak. Az akkoriban érvényben lévő, Boris Johnson kormánya által elrendelt angliai járványellenes intézkedések értelmében kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást. A rendőrség keddi közleményéből nem derült ki, hogy Johnson és felesége, illetve Sunak melyik összejövetel miatt kapott bírságot. 

Ám mint azt a CNN amerikai hírtelevízió annak idején jelentette, két rendezvényen is megemlékeztek Johnson születésnapjáról 2020. június 19-én.

Az egyiket – harminc ember jelenlétében – délután tartották a miniszterelnöki kabinetirodában, a másikat pedig este a kormányfői rezidencián, ezen a család baráti köre volt jelen, s a kormányfő még tortát is kapott. Boris Johnson a modern brit politikatörténet első olyan, hivatalban lévő miniszterelnöke, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtanak.

A korlátozások idején tartott partik ügyében két párhuzamos vizsgálat indult.

Az egyik, amelyet Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője irányított, tizenhat rendezvényre terjedt ki. Megállapították, hogy nehéz indokot találni az összejövetelekre olyan időszakokban, amikor a kormány a mindennapi életvitelt széles körben korlátozó intézkedések elfogadására kérte a lakosságot. A kormányfőtől már a botrány kipattanása után is folyamatosan követelték az ellenzék képviselői, hogy távozzon tisztségéből. Johnson egyetlen válasznyilatkozatában sem zárta ki ennek lehetőségét, de eddig minden esetben arra hivatkozott, hogy meg kell várni a rendőrségi vizsgálat eredményét.

A miniszterelnök kedden este bocsánatot is kért, s kijelentette, bár tudomása szerint nem sértett meg egyetlen Covid-szabályt sem, elfogadja a hatóság bírságról szóló döntését. 

Egyben azt is tudatta, rendezte a számlát, s nem fog lemondani az ügy miatt, bármennyire is követelik ezt a ellenzéki pártok.

A BBC brit közszolgálati médium szerint Rishi Sunak is bocsánatot kért, egyben közölte, neki sincs szándékában lemondani. Több, járványban elhunyt hozzátartozót gyászoló család azonban felháborodásának adott hangot, mondván, hogy az eset szégyenletes, s a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek nincs helye többé a hivatalában.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök a Nagy-Britannia vezette Közös Expedíciós Erők (JEF) nevű katonai szövetség tanácskozásán Londonban 2022. március 15-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.