időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Osztrák külügyminiszter: Nem fog normalizálódni a kapcsolat Putyinnal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.04.02. 10:04 2022.04.02. 10:54
Osztrák külügyminiszter: Nem fog normalizálódni a kapcsolat Putyinnal

Az orosz–ukrán háború végével sem számít a kapcsolatok normalizálódására a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal – közölte pénteken Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, a Chisinauban tett látogatása alkalmával. – Legjobb akaratom ellenére sem tudom elképzelni a visszatérést a status quo ante helyzethez – utalt a tárcavezető az osztrák–orosz kétoldalú viszony ukrajnai hadműveletet megelőző állapotára.

Felelősségre fogják vonni az orosz vezetést

– jelentette ki Schallenberg az Ukrajnában elkövetett állítólagos bűncselekményekre utalva.

Mint mondta, „alapos a gyanú a háborús bűncselekményekre” tekintettel bizonyos fegyverrendszerek alkalmazására, illetve civil célpontok elleni támadásokra. – Egyvalami biztos: az elkövetőket felelősségre kell vonni – tette hozzá újságíróknak. – Ez a legnagyobb baklövés, amelyet egyáltalán elkövethettek – fogalmazott Schallenberg Oroszország Ukrajna elleni támadásáról. Az osztrák diplomácia vezetője moldovai látogatása során ukrán menekültekkel, a többi között kisgyermekes anyákkal is találkozott. – Megmondhatják gyermekeiknek, hogy Európa keményen dolgozik azon, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonaikba – mondta. Schallenberget moldovai látogatásán, Jan Lipavsky cseh, illetve Ivan Korcok szlovák külügyminiszter is elkísérte. Alig két hónapon belül ez már második ilyen utazás volt, és Schallenberg kijelentette, hogy nagy jövőt lát a három ország együttműködésében.

Borítókép: A pusztítás nyomai a három nappal ezelőtti orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál Kijevben 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Nuno Veiga)

Háború Ukrajnában

Putyin: Moszkva jogosan indította a „különleges hadműveletet”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.