Osztrák külügyminiszter: Nem fog normalizálódni a kapcsolat Putyinnal

Alexander Schallenberg közölte, felelősségre fogják vonni Moszkvát az ukrajnai háborúért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 02. 10:04
PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. március 24. A pusztítás nyomai a három nappal ezelõtti orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál Kijevben 2022. március 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/LUSA/Nuno Veiga Fotó: Nuno Veiga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború végével sem számít a kapcsolatok normalizálódására a Vlagyimir Putyin elnök vezette Oroszországgal – közölte pénteken Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter, a Chisinauban tett látogatása alkalmával. – Legjobb akaratom ellenére sem tudom elképzelni a visszatérést a status quo ante helyzethez – utalt a tárcavezető az osztrák–orosz kétoldalú viszony ukrajnai hadműveletet megelőző állapotára.

Felelősségre fogják vonni az orosz vezetést

– jelentette ki Schallenberg az Ukrajnában elkövetett állítólagos bűncselekményekre utalva.

Mint mondta, „alapos a gyanú a háborús bűncselekményekre” tekintettel bizonyos fegyverrendszerek alkalmazására, illetve civil célpontok elleni támadásokra. – Egyvalami biztos: az elkövetőket felelősségre kell vonni – tette hozzá újságíróknak. – Ez a legnagyobb baklövés, amelyet egyáltalán elkövethettek – fogalmazott Schallenberg Oroszország Ukrajna elleni támadásáról. Az osztrák diplomácia vezetője moldovai látogatása során ukrán menekültekkel, a többi között kisgyermekes anyákkal is találkozott. – Megmondhatják gyermekeiknek, hogy Európa keményen dolgozik azon, hogy minél hamarabb visszatérhessenek otthonaikba – mondta. Schallenberget moldovai látogatásán, Jan Lipavsky cseh, illetve Ivan Korcok szlovák külügyminiszter is elkísérte. Alig két hónapon belül ez már második ilyen utazás volt, és Schallenberg kijelentette, hogy nagy jövőt lát a három ország együttműködésében.

Borítókép: A pusztítás nyomai a három nappal ezelőtti orosz tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjainál Kijevben 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Nuno Veiga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.