Ursula von der Leyen: Az oroszok háborús bűnöket is elkövethettek

– Úgy tűnik, az orosz erők háborús bűncselekményeket is elkövettek az ukrajnai háborúban azzal, hogy civileket vettek célba, de a különböző eseteket jogászoknak kell megvizsgálniuk – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton ukrajnai látogatásáról távozóban egy vonaton. Olaf Scholz német kancellár egy tartományi kampánygyűlésen szintén arról beszélt, hogy a bucsai eset háborús bűncselekmény.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 09. 14:43
VON DER LEYEN, Ursula; BORRELL FONTELLES, Josep
Bucsa, 2022. április 8. Az Európai Bizottság által közreadott felvételen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (középen,balról) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (középen, jobbról) a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erõk tartották ellenõrzés alatt. MTI/EPA/Európai Bizottság/Christophe Licoppe Fotó: Christophe Licoppe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Von der Leyen az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, Josep Borrell-lal együtt tett látogatást Ukrajnában. Mielőtt találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Eduard Heger szlovák miniszterelnökkel együtt felkeresték Bucsát, ahol az ukrán vezetés szerint az orosz hadsereg több mint háromszáz civilt gyilkolt meg. Moszkva szerint megrendezett provokációról van szó.

Mint a bizottsági elnök szombaton a vonaton mondta: saját szemével látta a bucsai pusztítást. 

Ösztöneim azt súgják, hogy ha ez nem háborús bűncselekmény, akkor mi minősül annak, de végzettségem szerint orvos vagyok, nem jogász, ezt jogászoknak kell alaposan megvizsgálniuk. Denisz Smihal ukrán kormányfő fényképeket mutatott nekem: járókelőket gyilkoltak meg. Saját szemünkkel láthattuk, hogy civileket vettek célba a város lerombolásával. Márpedig lakóépületek nem lehetnek katonai célpontok jelentette ki Von der Leyen Bucsára utalva.

Olaf Scholz német kancellár szintén szombaton beszédet mondott egy tartományi választás előtti kampánygyűlésen Schleswig-Holsteinban, ahol kijelentette:

Civilek meggyilkolása fölött nem hunyhatunk szemet, ez háborús bűncselekmény, amelyet nem fogadhatunk el, a tetteseknek felelniük kell érte.

Hozzátette, hogy Németország folytatja a védelmi jellegű fegyverek szállítását Ukrajnának, amivel azt üzeni, hogy elkötelezett az európai országok szuverenitásának védelme mellett.

Borítókép: Az Európai Bizottság által közreadott felvételen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (középen, balról) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (középen, jobbról) a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án (Fotó: MTI/EPA/Európai Bizottság/Christophe Licoppe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.