Ursula von der Leyen az ukrajnai Bucsában: „A ti harcotok a mi harcunk is"

,,Igazságot fogunk szolgáltatni, felelősségre vonjuk az elkövetőket" – üzente ukrajnai útján az Európai Bizottság elnöke.

2022. 04. 08. 18:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken látogatást tesz Kijevben, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. A nagy szimbolikus jelentőséggel bíró útra Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Eduard Heger szlovák kormányfő is elkísérték. Az elnöknő a Kijevhez közeli Bucsa településen kezdte a munkautat: ismert, az ukrán hatóságok közlése szerint itt csak szerda estig 320 agyonlőtt civil holttestét találták meg. Míg a nyugati szövetségesek háborús bűnök elkövetésével vádolják Moszkvát, az orosz külügyminiszter szerint megrendezett színjátékról van szó, amely független vizsgálatért kiált. Ursula von der Leyen a közösségi oldalán jelentkezett be az ukrajnai településről. Mint azt írta,

Fontos volt számomra, hogy Bucsában kezdjem a látogatásomat. Bucsában ugyanis az emberiességünk tört meg. Azt üzenem az ukránoknak, hogy igazságot fogunk szolgáltatni, felelősségre vonjuk az elkövetőket. A ti harcotok a mi harcunk is. Azért érkeztem ma Kijevbe, hogy világossá tegyem: Európa a ti oldalatokon áll

Hírügynökségi beszámolók szerint Von der Leyen a helyszínen riportereknek nyilatkozva hozzátette: ,, Az elképzelhetetlen történt meg itt. Saját szemünkkel láthattuk Putyin seregének kegyetlen arcát". 

A Zelenszkijjel való találkozó tartalmáról egyelőre nem látott napvilágot információ. Az Európai Bizottság előzetes közlése szerint biztonsági okokból nem ismertették az elnöknő ukrajnai programját, aki annak részleteiről a közösségi oldalain számol be. Von der Leyen ennek megfelelően a Twitteren  a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomást ért, harminc halálos áldozatot követelő orosz rakétatámadást is elítélte. Mint fogalmazott, elborzasztják az odaveszett emberéletek, és Zelenszkij elnöknek személyesen nyilvánít majd részvétet.

Korábban arról is írtunk, hogy ez már lényegében a harmadik uniós delegáció, amely a háború sújtotta Ukrajnába érkezik. Először Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfők jártak március közepén Kijevben, hogy személyesen egyeztessenek az ukrán vezetéssel. Az út az EU-s intézmények tudtával történt. Múlt héten pedig Roberta Metsola, az Európai Parlament elnökének személyében az első EU-s intézményi vezető is Ukrajnába utazott. A brüsszeli folyosókon már akkor arról szóltak a hírek, hogy az útnak nagy presztízsjelentősége van, és hamarosan Von der Leyennek, a szerződések felett őrködő bizottság első emberének is Kijevbe kell utaznia. 

A bizottsági elnöknő holnap Varsóba látogat, ahol az ukrán háború miatti nemzetközi jótékonysági koncertmaratonon képviseli az EU-t.

Borítókép: Ursula von der Leyen az ukrajnai Bucsában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.