időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Václav Klaus: Orbán Viktor az egyedüli hiteles politikus Európában

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
2022.04.09. 16:48 2022.04.09. 18:54
Václav Klaus: Orbán Viktor az egyedüli hiteles politikus Európában

Szijjártó Péter feltöltött egy videót Facebook-oldalára, melyben a cseh CNN adásának egy részlete látható. A Prima News című műsor vendége Václav Klaus volt elnök és köztársasági elnök, az ODS alapítója volt.

A volt államfőt a magyar országgyűlési választások eredményével kapcsolatban kérdezték, melyről így nyilatkozott:

Nagyon örülök annak, hogy ismét győzött, és nem a progresszív baloldal nyert, mint nálunk, ahol ez megtörtént.

Orbán Viktor személyével kapcsolatban pedig így vélekedett:

Úgy gondolom, hogy Orbán az egyedüli hiteles politikus ma Európában. Az egyetlen, aki valóban nemzetét és országát igyekszik képviselni, és ezt nem rejti véka alá, és ennek megfelelően cselekszik.

Borítókép: Václav Klaus (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Vaclav Klaus mellett a napokban más külföldi politikusok is elismerésüket fejezték ki a Fidesz–KDNP történelmi győzelmét követően. Így tett az Egyesült Államok előző elnöke, Donald Trump is, aki régóta jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. Év elején Trump a támogatásáról biztosította a magyar miniszterelnököt, akinek ezen a héten telefonon gratulált. Később a Washington Post exkluzív interjút készített a volt amerikai elnökkel, amelyben a politikus külön kitért a napokban Orbán Viktorral lefolytatott telefonbeszélgetésére – szavai szerint a magyar kormányfő megköszönte a támogatást, amit Trump elnök nyújtott neki a kampány során. 

Trump elnök márciusi közleményében is kiemelte, Orbán Viktor többek között azért érdemelte ki támogatását, mert a magyar kormányfő okos, kemény, és szereti az országát.

A héten Orbán Viktor győzelmét ünnepelte a spanyolországi Vox is. A jobboldali párt európai parlamenti szóvivője, Jorge Buxadé úgy fogalmazott: a támadások és a félrevezetések ellenére a legtöbb szavazatot gyűjtött Fideszé a jövő, melynek politikáját a többi európai országnak is követnie kell.

Buxadé szerint Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban az állampolgárok már fellázadnak a globalizmus és annak kényszerei ellen, mert a jövő a patriótáké. 

Hozzátette: Orbán Viktor győzelme egyet jelent azzal is, hogy egy a brüsszeli globalistáktól és bürokratáktól eltérő Európa kezd megszilárdulni.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig elmondta, hogy Orbán Viktor sorozatban negyedik választási győzelme egy olyan eredmény, amit el kell ismerni. Emellett a belga jobboldali Flamand Érdek elnöke, Tom van Grieken a Twitteren azt kérte a magyar miniszterelnöktől, hogy 

a továbbiakban is védelmezze a keresztény Európát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.