Átlépte a hárommilliót a kormánypártok listájára leadott szavazatok száma

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) folyamatosan számolja az átjelentkezéssel, valamint a levélben szavazók voksait.

Forrás: NVI.HU2022. 04. 09. 15:13
NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; GYÜRK András; GÁL Kinga
Választás 2022 - A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye - Orbán Viktor beszéde Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) legfrissebb adatai szerint átlépte a hárommilliót a kormánypártokat támogatók szám, mivel a levélszavazzással és az átjelentkezéssel szavazók voksait folyamatosan összesíti az NVI. 

A szombat délutáni adatok szerint így már 3 004 728 szavazat érkezett a Fidesz-KDNP országos listájára. Ez 54,61 százaléknak felel meg, ami arányaiban még a 2010-es, földcsuszamlásszerű jobboldali győzelmet is felülmúlja.

Mint ismert, negyedik országgyűlési győzelmét aratta a Fidesz–KDNP vasárnap. A pártszövetség 2010-ben még a kétfordulós választási rendszerben került kormányra, azt követően, 2014-ben az ellene önállóan induló baloldali pártokkal szemben győzött, 2018-ban a részlegesen, míg idén a teljesen egyesült baloldalt győzte le.

A kormánypártok győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíciónak, az Egységben Magyarországért országos listájának a támogatottsága 

még a kétmilliót sem érte el, jelenleg 1 867 994 szavazatot kaptak, ami 33,95 százalékos eredményt jelent.

A szavazatszámok változása azért történhet meg, mert a múlt vasárnapi voksoláson lehetőség volt arra, hogy az a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe. Ugyancsak lehetőség volt arra, hogy a nem Magyarország területén tartózkodó választók a 145 külképviselet egyikén adják le szavazatukat, szintén a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire.

Az NVI ma kiadott közleményében tudatta, hogy befejeződött a levélszavazatok pártlistás szavazólapjainak előzetes összesítése. Az NVI-hez a végleges adatok szerint 318 083 szavazási levélcsomag érkezett vissza. Az érvényes pártlistás levélszavazatok száma 264 031 lett, míg a beérkezett levélcsomagok közül mintegy 50 ezernél volt érvénytelen a szavazási irat.

Továbbá emlékeztettek, hgy szombaton mind a 106 országgyűlési egyéni választókerület egy-egy szavazatszámláló bizottsága dolgozik abban a szavazókörben, ahová az átjelentkezők és a külképviseleti szavazáson résztvevők voksai megérkeztek, ezeket a szavazatokat ugyanis a kijelölt szavazókörök voksaival együtt számlálják meg.

Mivel több választókörzetben is szorosan alakult a versengés, ezért egyes helyeken még nem lehetett kijelenteni, hogy ki nyerte meg az adott kerületet. Ugyanakkor a négy legszorosabb választókörzet közül háromban maradt az eddigi eredmény, mindössze egy helyen történt változás, Budapest 13. számú választókörzetében az eddig 38 szavazattal vezető Szatmáry Kristóf, a térség fideszes országgyűlési képviselője azonban kikapott a baloldal jelöltjével, Vajda Zoltánnal szemben, aki végül 478 vokssal többet gyűjtött az ellenfelénél.

Így a Fidesz-KDNP 135 képviselővel – 87-en az egyéni körzetüket megnyerve, míg 48-an az országos listáról – fog részt venni az új Országgyűlés munkájában

Borítókép: A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.